Κομισιόν κατά Ορμπαν: Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαντήσει «με ίση δύναμη» στην αντιμεταναστευτική εκστρατεία
1 year, 12 days ago
6

Τη ρητή προειδοποίηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαντήσει στην αντιμεταναστευτική εκστρατεία της Ουγγαρίας με ίση δύναμη απηύθυνε στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν η Κομισιόν. 

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υποστήριξε ότι η αντιμεταναστευτική εκστρατεία αποτελεί ουσιαστικά επίθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και ότι διαστρεβλώνει την αλήθεια. 

Οι σχέσεις ανάμεσα στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το εθνικιστικό κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν επιδεινωθεί μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν ο Ορμπάν ανέπτυξε τις σκληροπυρηνικές αντιμεταναστευτικές πολιτικές του.

Η Ουγγαρία άρχισε πρόσφατα μια κυβερνητική ενημερωτική εκστρατεία με αφίσες και ολοσέλιδες καταχωρίσεις στον Τύπο, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο δισεκατομμυριούχος αμερικανός επενδυτής Τζορτζ Σόρος επιδιώκουν να ανοίξουν την Ουγγαρία στους μετανάστες.

Η Επιτροπή το απέρριψε ως «γελοία θεωρία συνωμοσίας», όμως το σαββατοκύριακο ο Ορμπάν δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική Welt am Sonntag πως στις αφίσες θα στοχοθετηθεί σύντομα και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

«Η Επιτροπή υπήρξε σαφής σχετικά με τη γνώμη μας για την εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης που διαστρεβλώνει την αλήθεια και επιδιώκει να ζωγραφίσει μια σκοτεινή εικόνα μιας μυστικής συνωμοσίας δήθεν για να έρθουν περισσότεροι μετανάστες στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Είτε η εκστρατεία αυτή στοχοθετεί ή επιτίθεται στον πρόεδρό μας, τον αντιπρόεδρό μας Φρανς Τίμερμανς είτε σε οποιαδήποτε άλλα μέλη του προσωπικού του θεσμού μας, θα απαντήσουμε και θα υπεραπιστούμε τη δουλειά μας με ίση δύναμη απένταντι στις αναλήθειες και την απατηλή ρητορεία».