Κοντά στην Κύπρο το Barbaros -Καθ’ οδόν προς το σημείο που δέσμευσε η Άγκυρα
7 months, 23 days ago
6

Στα ανοικτά του Ακρωτηρίου του Ακάμα, καθ’ οδόν προς την περιοχή που δέσμευσε χθες η Άγκυρα με νέα προκλητική NAVTEX βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros, όπως μεταδίδει o κυπριακός ιστότοπος philenews.

Η Navtex, που τίθεται από αύριο σε ισχύ και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, αφορά σε μια περιοχή έκτασης  44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που καλύπτει το θαλασσοτεμάχιο  «4» και μέρος του «5» της Κυπριακής ΑΟΖ και βρίσκεται στο σημείο, όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Η Νavtex αυτή φέρεται να είναι η απάντηση της Άγκυρας στην τριμερή συνάντηση που έγινε στην Κρήτη και την προσπάθεια των τριών χωρών να ορίσουν θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.

Στον χάρτη διακρίνεται η πορεία του Barbaros προς την περιοχή που δέσμευσε η Άγκυρα μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2019  (πηγή: philenews.com)

Το Barbaros συνοδεύεται από τα σκάφη TANUX1 και Apollo Moon, και αναφέρει ως προορισμό του τον κόλπο Μόρφου, προφανώς με σκοπό να προκαλέσει αντιδράσεις. Το συνοδευτικό σκάφος «Tanux1», δείχνει ως προορισμό την «ανοικτή θάλασσα».