Κοροναϊός – εμβόλια : Τα Δυτικά Βαλκάνια κοιτούν προς Ανατολάς
3 years, 1 month ago
6

Απογοητευμένες από τη στάση της Ε.Ε., οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στρέφονται για εμβόλια στην Κίνα και στη Ρωσία

Τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά του κοροναϊού έχει ήδη χορηγηθεί στο 7% του πληθυσμού. Πού; Στη «γειτονιά» μας, τα Βαλκάνια. Για την ακρίβεια, στη Σερβία.

Επιχειρώντας να αποτινάξει από πάνω της την αρχική εικόνα της ως παράδειγμα προς αποφυγήν στην αντιμετώπιση της πανδημίας,  η χώρα επιταχύνει με εντυπωσιακό πλέον ρυθμό – διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Αυτό, χάρη στην έξωθεν βοήθεια. Όχι από την Ε.Ε., αλλά από την Κίνα και τη Ρωσία. Από τα 1,1 εκατομμύρια δόσεις που έχουν ήδη φθάσει στο βαλκανικό κράτος των 7 εκατομμυρίων κατοίκων, τα περισσότερα είναι της κινεζικής εταιρείας Sinopharm.

Η Σερβία πατά «γκάζι»

Το γεγονός ότι το εν λόγω εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης λίγο δείχνει να απασχολεί το Βελιγράδι. Το ίδιο ισχύει και για τα διαθέσιμα στοιχεία από την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του σκευάσματος, που χαρακτηρίζονται ελλιπή.

Άλλο ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Sinopharm αναμένονται εντός του μήνα στη Σερβία, η κυβέρνηση της οποίας βρίσκεται παράλληλα σε συζητήσεις με τη σύμμαχο Ρωσία για τη συμπαραγωγή στα σερβικά εδάφη του εμβολίου Sputnik V.

Ξεχωριστές διαπραγματεύσεις διεξάγει το Βελιγράδι και με τις παρασκευάστριες εταιρίες των τριών εγκεκριμένων από την Ε.Ε. εμβολίων (των Pfizer/BioNTtech, Moderna και Astrazeneca).

Στο μεσοδιάστημα, με εξαίρεση τη Σερβία και εν μέρει την Αλβανία, τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση, παρά τις διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες ότι θα τους διασφάλιζαν πρόσβαση στα εμβόλια.

Για την ακρίβεια, γράφει ο ιστότοπος Politico, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί για 70 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια στα Δυτικά Βαλκάνια, επιπλέον των 500 εκατ. ευρώ που έχει συνεισφέρει στον COVAX»: το ενιαίο σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κατανομή των εμβολίων, με ειδική μέριμνα για τις λιγότερο ανεπτυγμένες και φτωχές χώρες. Το πότε όμως θα φθάσουν τα εμβόλια, δεν το ξέρει ακόμη κανείς…

Ακόμη και η Αλβανία – η έτερη βαλκανική χώρα, μετά τη Σερβία, που έχει αρχίσει το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού – κάνει μέχρι σήμερα υποτυπωδώς την όλη διαδικασία. Κι αυτό χάρη στην παραλαβή μίας συμβολικής, και δη μυστικής προμήθειας 975 δόσεων εμβολίων από μη κατονομαζόμενη χώρα της Ε.Ε.

Δόση ούτε για δείγμα

Στη Βόρεια Μακεδονία, εν τω μεταξύ, όπου κανείς δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη, η κυβέρνηση απηύδησε αναμένοντας το πρώτο φορτίο από την COVAX. Αισίως, άλλωστε, αυτό αναμένεται τον Μάρτιο.

Εντός Φεβρουαρίου, τα Σκόπια ευελπιστούν να λάβουν περίπου 800.000 δόσεις από την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech, με την οποία είναι σε απευθείας διαπραγματεύσεις.

Σε φιάσκο, εν τω μεταξύ, κατέληξε η προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη παράδοση από τη Σερβία 8.000 δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioΝΤech στη Βόρεια Μακεδονία.

Επισήμως, η ακύρωσή της αποδόθηκε σε «τεχνικούς λόγους». Κατά τα σερβικά ΜΜΕ, το κώλυμα προέκυψε από τη μη έγκριση της δωρεάς από την παρασκευάστρια εταιρεία…

Μοιραία, όσοι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έχουν και τη σερβική υπηκοότητα πηγαίνουν τώρα στη Σερβία για να εμβολιαστούν. Ακολουθώντας, δε, τα χνάρια του Βελιγραδίου, τα Σκόπια ετοιμάζονται για «παζάρι» με τους Κινέζους.

Καλή… άνοιξη περιμένουν τα φορτία της COVAX, αντίστοιχα, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Φυσικό κι επόμενο, λοιπόν, στο Μαυροβούνιο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια 150.000 εμβολίων από την Κίνα και άλλων 50.000 δόσεων από το ρωσικό Sputnik V.

Η κυβέρνηση στο Σεράγεβο είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, με το Πεκίνο και με την αμερικανικο-γερμανική κοινοπραξία Pfizer/BioNTech.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Κόσοβο, όπου στο μεσοδιάστημα ξέσπασε και σάλος, μετά την αποστολή εμβολίων στη σερβική μειονότητα, στον βορρά, από το Βελιγράδι. Στον αντίποδα, πάντως, εμβόλια (από αυτά που ακόμη δεν έχει) δεσμεύτηκε να στείλει στον αλβανικό πληθυσμό της περιοχής ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Γεωπολιτικά, η Ε.Ε. έχει χάσει μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδείξει τη δέσμευσή της στα Δυτικά Βαλκάνια», τόνισε στο Politico o Άντριους Τούρσα, αναλυτής της εταιρείας Teneo Intelligence. Κι αυτό, παρατηρεί, «θα μπορούσε να πλήξει την γενική εικόνα που έχουν για την Ευρώπη στην περιοχή, όπου η απογοήτευση για την περιορισμένη προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. πλέον περισσεύει».

Μοιραία, αυτό «αφήνει ένα άνοιγμα στην Κίνα και στη Ρωσία, για να επεκτείνουν την επιρροή τους», επισημαίνει. Τρανή, απτή απόδειξη; Η επιτυχία του σερβικού προγράμματος εμβολιασμού με το σκεύασμα της κινεζικής Sinopharm.

in.gr