Κοροναϊός: Νέα έρευνα από τον ΠΟΥ για την προέλευση του ιού ζητούν οι ηγέτες της G7
2 years, 9 months ago
6

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται να καλέσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σε μια νέα, διάφανη έρευνα αναφορικά με την προέλευση του κοροναϊού, σύμφωνα με προσχέδιο που «διέρρευσε» και μεταδίδει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία θα πρέπει να αποδοθεί αρχικά στον Τζο Μπάιντεν και την αμερικανική διοίκηση, που έχει εδώ και δύο εβδομάδες ανακοινώσει πως εξετάζει μέσω των μυστικών υπηρεσιών τη θεωρία που θέλει τον κοροναϊό να βγαίνει από εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας.

Μέχρι αυτή την ώρα, η πιο διαδεδομένη θεωρία και εκείνη που λαμβάνει την ευρύτερη συναίνεση των επιστημόνων παραμένει πως ο φονικός ιός μεταπήδησε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο με φυσικό τρόπο.

Η επιτόπια έρευνα του ΠΟΥ στην Ουχάν κατέληξε στο συμπέρασμα πως είναι «εξαιρετικά απίθανο» η πανδημία να ξεκίνησε από εργαστήριο.

Δέσμευση για 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων στις υπόλοιπες χώρες

Το εν λόγω προσχέδιο θέλει τους αρχηγούς των μελών των ισχυρότερων επτά χωρών του πλανήτη να δεσμεύονται για τη διάθεση 1 δισεκατομμύριου επιπλέον δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού το 2022, για να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την προστασία του πληθυσμού.

Αν και πολλοί θεωρούν την πρωτοβουλία ως μη αρκετή, οι ηγέτες της G7 θα υποστηρίξουν ότι με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλουν για να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων στον κόσμο που θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο. Ήδη, πριν την άφιξή του στη Βρετανία, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αγοράσουν 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer, προκειμένου να τις προσφέρουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η τελική ανακοίνωση αναμένεται να επικαιροποιηθεί και να ανακοινωθεί την Κυριακή. Ωστόσο, το 2020, οπότε και είχε συνεδριάσει για τελευταία φορά η G7, δεν ανακοινώθηκε λίστα δεσμεύσεων, λόγω της άρνησης του τότε Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει την κοινή ανακοίνωση.

in.gr