Κοροναϊός – Υποσχόμενη η αναμνηστική δόση της Sanofi που συνδυάζει εμβόλιο γρίπης
2 years, 6 months ago
6

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είχε θετικά αποτελέσματα στις πρώτες δοκιμές συνδυαστικού εμβολίου για γρίπη και Covid-19.

H μελέτη συνέκρινε τη χορήγηση του συνδυαστικού εμβολίου με την ανεξάρτητη χορήγηση των δύο εμβολίων σε άτομα 65 ετών και άνω, αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Ο συνδυασμός αφορά το τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο που ανέπτυξε η Sanofi, το οποίο στοχεύει τέσσερα στελέχη του ιού της γρίπης, και την αναμνηστική δόση της Moderna κατά της Covid-19.

Η εταιρεία ελπίζει ότι το συνδυαστικό σκεύασμα θα χρησιμοποιηθεί «στις εμβολιαστικές εκστρατείες για τη γρίπη στο Βόρειο Ημισφαίριο και τις αναμνηστικές δόσεις για την Covid-19» δήλωσε ο δρ Μάικλ Γκρίνπμεργκ, επιστημονικός επικεφαλής για τα εμβόλια στην Sanofi Βόρειας Αμερικής.

Προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια για εμβόλιο mRNA κατά του κοροναϊού, παραδεχόμενη ότι στην αγορά έχουν ήδη κυριαρχήσει οι Pfizer/BioNTech και η Moderna.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η Pfizer  ανακοίνωσε  ότι ξεκίνησε κλινική δοκιμή αντιγριπικού εμβολίου mRNA σε υγιείς ενήλικες 65-85 ετών, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της γερμανικής BioNTech με την οποία συνεργάστηκε για το εμβόλιο του κοροναϊού.

Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και η Moderna, η οποία έχει αναπτύξει αρκετά υποψήφια εμβόλια για τη γρίπη, ορισμένα από τα οποία συνδυάζουν αναμνηστική δόση του εμβολίου για την Covid-19.

Τα αντιγριπικά εμβόλια που γνωρίζουμε ως σήμερα παράγονται συνήθως από αβγά κότας, μέσα στα οποία καλλιεργείται ο ιός για την απομόνωση αντιγόνων. Η τεχνολογία mRNA επιταχύνει τη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης, αφού το μόνο που απαιτεί είναι η γενετική αλληλουχία του ιού. Μπορεί επίσης να μειώσει το κόστος, αφού το εμβόλιο παράγεται μέσα σε βιοαντιδραστήρες.

 

in.gr