Κορωνοϊός – Βρετανία: Το σχέδιο Τζόνσον για τα «διαβατήρια εμβολιασμού» – Απειλούν να το τινάξουν στον αέρα 72 βουλευτές
2 years, 11 months ago
6

Σε κοινή επιστολή τους επισημαίνουν ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση του πρωθυπουργού καθώς είναι αντιβρετανική – Μεταξύ των βουλευτών που αντιδρούν και 41 βουλευτές των Τόρις

Σε πορεία σύγκρουσης βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον με περισσότερους από 70 βουλευτές που έχουν συνυπογράψει επιστολή κατά του σχεδίου του περί «διαβατηρίου εμβολιασμού».

Σαράντα ένας βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Tόρις -αρκετοί για να καταψηφιστεί το σχέδιο Τζόνσον- έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με 22 βουλευτές των Εργατικών και 10 των Φιλελευθέρων, με το επιχείρημα ότι το σχέδιο «δεν συνάδει με το βρετανικό αίσθημα» όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα σχέδια για τα εγχώρια διαβατήρια εμβολιασμού αλλά οι υπουργοί τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συνεχείς συνομιλίες γύρω από το θέμα και το σχέδιο φέρεται να είναι πλέον μία «ολοκληρωμένη συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προωθεί το λεγόμενο διαβατήριο εμβολιασμού, που θα επιτρέπει σε πολίτες, που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοιού, να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες περιοχές ή δραστηριότητες, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λονδίνου, o Τζόνσον θέλει να ξεκινήσει την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος με το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο των ατόμων σε θέατρα, συναυλίες, παμπ και εστιατόρια από τον ερχόμενο μήνα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μία ενημερωμένη έκδοση της εφαρμογής του που θα επιτρέπει στους χρήστες να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid- 19.

Ο ίδιος πάντως ο Τζόνσον σε χθεσινή του ομιλία στο Μίντλσμπρο δήλωσε ότι τα «διαβατήρια εμβολιασμού» φαίνονται πλέον αναπόφευκτα για τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, υπό το φόβο ενός τέταρτου lockdown, Βρετανoί ειδικοί καλούν τους πολίτες, κυρίως τους νέους, να δείξουν πειθαρχία και υπευθυνότητα καθώς, μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα, έχουν ξεχυθεί σε πάρκα και πλατείες, ο ένας πάνω στον άλλον.

Από το Λονδίνο μέχρι το Μάντσεστερ και το Λιντς, ο καλός καιρός και το άφθονο αλκοόλ βάζουν τις αποστάσεις, τις μάσκες και την πρόληψη σε δεύτερη μοίρα. Οι ενθουσιώδεις νεαροί αψηφούν τις απαγορεύσεις που είναι ακόμη σε ισχύ όπως αυτή της νυχτερινής κυκλοφορίας και ενώ οι αρχές έχουν απαγορεύσει την κατανάλωση σε αλκοόλ και πλατείες.