Κροατία : Δεν περιμένουμε την ΕΕ, θα αγοράσουμε το Sputnik-V
3 years, 1 month ago
6

Η κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, ενώ διαμηνύει πως δεν θεωρεί παράνομο να αναζητεί λύσεις για να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών της χώρας.

Σιγά μην περιμένουμε την ΕΕ να μας προμηθεύσει τα εμβόλια που έχουμε ανάγκη! Κάπως έτσι σκέφτηκε η κυβέρνηση της Κροατίας και ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία να εξετάσει τα δεδομένα και να δώσει το πράσινο φως για το Sputnik-V.

«Ζητήσαμε ήδη από τον Οργανισμό Φαρμάκου της Κροατίας να το κάνει και αναμένουμε την απάντησή τους μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βίλι Μπέρος. «Κάθε κυβέρνηση πρέπει να φροντίζει για την υγεία των πολιτών της. Δεν είναι παράνομο να αναζητούμε λύσεις εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά εάν υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις εντός του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως σημείωσε, μάλιστα, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η Κροατία δεν είναι υποχρεωμένη να αναμένει τη σχετική απόφαση του ΕΜΑ, από τη στιγμή που η Μόσχα – όπως έχει προαναγγείλει – καταθέσει σχετικό αίτημα προς αυτός για το ρωσικό εμβόλιο. «Σκεφτόμαστε να το διασφαλίσουμε νωρίτερα για εμάς», είπε, τονίζοντας ότι έχει κάνει ήδη σχετική συζήτηση με τον Ρώσο πρέσβη στο Ζάγκρεμπ.

Στην περίπτωση, πάντως, που η Κροατία συμφωνήσει να προμηθευτεί το Sputnik-V, θα είναι η δεύτερη χώρα που θα το κάνει εντός της ΕΕ, μετά την Ουγγαρία – η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει αγοράσει ποσότητες και κινεζικών εμβολίων. Αναδεικνύοντας, έτσι, πιο εμφατικά το ρήγμα που υπάρχει στους «27» για το συγκεκριμένο θέμα.

in.gr