Κρούγκμαν: Το Bitcoin είναι «πυραμίδα» αλλά δεν θα καταρρεύσει σύντομα
2 years, 10 months ago
6

Δώδεκα χρόνια μετά το λανσάρισμα του, το Bitcoin δεν διαδραματίζει σχεδόν κανέναν ρόλο στη φυσιολογική οικονομική δραστηριότητα, υποστηρίζει σε άρθρο του στους ΝΥΤ ο Πολ Κρούγκμαν.

Όπως αναφέρει ο νομπελίστας οικονομολόγος, μόνο σε περιπτώσεις παράνομων δραστηριοτήτων όπως το ξέπλυμα χρήματος ή τα λύτρα που κατέβαλε σε χάκερ η Colonial Pipeline ακούμε να χρησιμοποιείται το bitcoin ως μέσο πληρωμής.

«Δώδεκα χρόνια είναι ένας αιώνας για τα δεδομένα της τεχνολογίας της πληροφορίας» υπογραμμίζει ο Κρούγκμαν, συγκρίνοντας το Bitcoin με το iPad που κυκλοφόρησε το 2010 και το Zoom που βγήκε το 2012. «Όταν μια τεχνολογία έχει μεγαλώσει τόσο όσο τα κρυπτονομίσματα, αναμένουμε ότι είτε θα έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας μας ή ότι θα έχει εγκαταλειφθεί ως αποτυχία» σημειώνει.

O ίδιος εκμυστηρεύεται ότι έχει βρεθεί σε πολυάριθμες συναντήσεις με υπέρμαχους των κρυπτονομισμάτων και του blockchain και ακόμα δεν έχει πάρει μία απάντηση για το ποιο πρόβλημα λύνει αυτή η τεχνολογία ή τι μπορεί να κάνει που δεν κάνουν άλλες πιο φθηνές τεχνολογίες.

Ωστόσο, οι επενδυτές συνεχίζουν να πληρώνουν μεγάλα ποσά για την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Γιατί ο κόσμος είναι διατεθειμένος να πληρώσει τόσα χρήματα για κάτι που δεν κάνει τίποτα;

Η απάντηση, σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, είναι ότι οι τιμές τους συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα, με αποτέλεσμα οι πρώτοι επενδυτές να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη και η επιτυχία τους αυτή να προσελκύει νέους επενδυτές.

Όπως υποστηρίζει ο Κρούγκμαν, το παραπάνω μοιάζει ή είναι ένα σχήμα Πόντσι, όπως είναι ουσιαστικά κάθε κερδοσκοπική φούσκα. Αλλά μπορεί ένα σχήμα Πόντσι να κρατήσει για τόσο πολύ; Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν ναι, όπως δείχνει και το παράδειγμα του Μπέρνι Μάντοφ ο οποίος κατάφερε να ξεγελάσει τους πελάτες του για δύο ολόκληρες δεκαετίες και ενδεχομένως να συνέχιζε για περισσότερο αν δεν είχε συμβεί η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Αλλά ένα μακροχρόνιο σχήμα Πόντσι χρειάζεται και ένα καλό αφήγημα και κατά τον ίδιο είναι σε αυτόν τον τομέα που τα κρυπτονομίσματα παίρνουν άριστα.

Πρώτον, οι υπέρμαχοι των κρυπτονομισμάτων είναι πολύ καλοί στην «τεχνοφλυαρία», χρησιμοποιώντας δυσνόητη ορολογία για να πείσουν τον εαυτό τους και τους άλλους ότι προσφέρουν μια νέα επαναστατική τεχνολογία, αν και το blockchain είναι μάλλον γερασμένο με τα δεδομένα τη τεχνολογίας της πληροφορίας και ακόμα δεν έχει βρει κάποια χρησιμότητα.

Δεύτερον, υπάρχει ένα ισχυρό στοιχείο αντικρατισμού, η πεποίθηση ότι το παραστατικό χρήμα, το κρατικό χρήμα που εκδίδεται χωρίς κάποιο πραγματικό στήριγμα όπως ο χρυσός θα χάσει την αξία του.

Σημαίνουν όλα αυτά ότι τα κρυπτονομίσματα θα οδηγηθούν σύντομα σε κραχ; Όχι απαραίτητα, είναι η απάντηση του Κρούγκμαν.

Όπως σημειώνει, ένα γεγονός που τον κάνει να μη θεωρεί δεδομένη την κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων είναι η διάρκεια του χρυσού ως στοιχείου ενεργητικού με υψηλή αξία. Ο χρυσός αντιμετωπίζει πάνω κάτω τα ίδια προβλήματα με το bitcoin. Κάποιοι μπορεί να τον αντιμετωπίζουν σαν χρήμα, αλλά δεν έχει τα χαρακτηριστικά ενός χρήσιμου νομίσματος: δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις πραγματικά για να κάνεις συναλλαγές.

Αλλά η αίγλη και η αξία του χρυσού αντέχουν στο χρόνο, τονίζει ο Κρούγκμαν. Οπότε είναι κατά τον ίδιο πιθανό ότι ένα ή δύο κρυπτονομίσματα θα καταφέρουν με κάποιο τρόπο να έχουν παρόμοια διάρκεια στον χρόνο.

Από την άλλη, οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες και μπορεί να αποφασίσουν να καταστείλουν τη χρήση τους, κάτι που δεν έκαναν με τον χρυσό. Επιπλέον, η πληθώρα των κρυπτονομισμάτων που κυκλοφορούν μπορεί να εμποδίσει κάποιο από αυτά να αποκτήσει το σχεδόν ιερό χαρακτήρα που έχει ο χρυσός για κάποιους ανθρώπους

Τα καλά νέα πάντως, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, είναι ότι το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα δεν παίζουν κανέναν ρόλο στην οικονομία. Ό,τι συμβαίνει στην αξία τους δεν έχει κανένα αντίκτυπο σε όλους όσους δεν παίζουν το παιχνίδι των crypto.