Κύπρος: Σκάνδαλο πλαστογραφίας φέρνει τα πάνω-κάτω
2 years, 10 months ago
6

Φωτιά στο προεκλογικό πολιτικό σκηνικό της Κύπρου, τέσσερις μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, έβαλαν οι καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας κατά του Επιτρόπου Εθελοντισμού Γιάννη Γιαννάκη για πλαστογραφία τόσο του απολυτηρίου λυκείου του όσο και του πανεπιστημιακού του διπλώματος.

Το θέμα δημοσιοποιήθηκε χθες πρωτοσέλιδα από δύο μεγάλες εφημερίδες, και προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου δημόσια σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.  Η διαρροή της καταγγελίας, η οποία περιελάμβανε και φωτογραφίες των εμφανώς παραποιημένων διπλωμάτων του κ. Γιαννάκη, οδήγησε τον Επίτροπο Εθελοντισμού να υποβάλει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία έγινε αποδεκτή.

Πυρ ομαδόν κατά Προέδρου-ΔΗΣΥ

Ακολούθησε σφοδρή επίθεση του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά του προεδρικού αλλά και του κυβερνώντος κόμματος, αφού ο κ. Γιαννάκη υπήρξε εξέχων στέλεχος του ΔΗΣΥ ενώ ο διορισμός του στην θέση του Επιτρόπου έγινε με προεδρική πράξη.

Το ΑΚΕΛ καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει εξηγήσεις ενώ το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι η «κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ αποτελεί την πλέον διεφθαρμένη και διαπλεκόμενη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας». Το κίνημα οικολόγων σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένας υψηλόμισθος «άριστος» του κυρίου Αναστασιάδη εμπλέκεται σε σκάνδαλο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υπερασπίστηκε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη λέγοντας ότι δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει το 2013 (όταν διόρισε τον κ. Γιαννάκη), για μια πλαστογραφία που φέρεται να έγινε το 1996.

Η υπόθεση Γιαννάκη πάντως έχει ήδη μεταφερθεί από το πεδίο των πολιτικών αντιπαραθέσεων στο πεδίο των αστυνομικών ερευνών αφού η αστυνομία διερευνά την υπόθεση. Σε περίπτωση που στοιχειοθετηθεί υπόθεση εναντίον του κ. Γιαννάκη, άλλος ένας κρατικός αξιωματούχος μπορεί να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

in.gr