Λίβανος:Υποστήριξη Μέρκελ και Μακρόν – Ακόμα και το Ισραήλ προσφέρθηκε για βοήθεια
3 years, 8 months ago
6

Επισήμως, το Ισραήλ και ο Λίβανος βρίσκονται ακόμη σε πόλεμο. Μετά τις καταστροφικές εκρήξεις στη Λιβανική πρωτεύουσα Βηρυτό, ωστόσο, το Ισραήλ προσέφερε υποστήριξη στην εχθρική γειτονική χώρα. Ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz και ο υπουργός Εξωτερικών Gabi Aschkenasi “προσέφεραν ιατρική, ανθρωπιστική και άμεση βοήθεια έκτακτης ανάγκης μέσω διεθνών διαμεσολαβητών”, ανέφερε δήλωση. Οι δεσμεύσεις για βοήθεια προήλθαν επίσης από άλλες χώρες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον Λίβανο”, δήλωσε ο Τραμπ σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου. “Θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε. Φαίνεται σαν μια φοβερή επίθεση.”

Λεπτομέρειες της καταστροφής εξακολουθούν να είναι ασαφείς. Ο Τραμπ ήδη εικάζεται δημοσίως για μια ύποπτη «επίθεση» με έναν «τύπο βόμβας» . Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε ότι θα θεωρήσει τους υπεύθυνους «υπόλογους». Οι έρευνες πρέπει να ξεκινήσουν.

Η Μέρκελ υπόσχεται υποστήριξη

Ο Diab ζήτησε επίσης βοήθεια από όλες τις φιλικές χώρες σε τηλεοπτική ομιλία. Όπως και ο Τραμπ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τον Λίβανο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουελ Μακρόν ανακοίνωσε την αποστολή «αρκετών τόνων» ιατρικών προμηθειών.