Λβιβ: Αναφορές για 35 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς
2 years, 1 month ago
6

Την πληροφορία μετέδωσε ο κυβερνήτης της Λβιβ, που σύμφωνα με αναφορές δέχτηκε επίθεση τα ξημερώματα της Κυριακής

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σήμερα εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής βάσης κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκι.

Ένας πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για εννέα νεκρούς και 57 τραυματίες σε αυτή τη βάση που βρίσκεται στο Γιαβόριβ, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Λβιβ και περίπου 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Πολωνία. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείτο ως κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων υπό την επίβλεψη ξένων εκπαιδευτών, κυρίως Αμερικανών και Καναδών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μαξίμ Κοζίτσκι επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 30 ρουκέτες εναντίον του συγκροτήματος λίγο πριν από τις 6 το πρωί της Κυριακής.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov δήλωσε ότι ξένοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές εργάζονται στην εγκατάσταση (Διεθνές Κέντρο Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας), αλλά δεν ήταν σαφές αν κάποιος ήταν παρών όταν συνέβη η επίθεση.

 

Γιατί η Λβιβ είναι σημαντική;

Δημοσιογράφοι του BBC στην πόλη Λβιβ λένε ότι δεν ακούστηκαν εκρήξεις στο κέντρο της πόλης. Η Λβιβ απέχει μόλις 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) από τα πολωνικά σύνορα και αποτελεί προορισμό για πολλούς Ουκρανούς που διαφεύγουν από άλλα μέρη της χώρας.

Τις πρώτες ημέρες της εισβολής, οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν περιοχές στα βόρεια, ανατολικά και νότια, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο. Όμως τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν και περιοχές στο κέντρο, όπως το Ντνίπρο, και στα δυτικά, όπως το Ιβάνο-Φρανκίφσκ. 

Το Λβιβ, μια ιστορική και γραφική πόλη γνωστή για την πολιτιστική της κληρονομιά, έχει μείνει μέχρι στιγμής ανέγγιχτο.

Αλλά προετοιμάζεται για τον πόλεμο και πραγματοποιεί προετοιμασίες για την προστασία των ιστορικών μνημείων της. 

Τι είναι το Διεθνές Κέντρο Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας που δέχτηκε επίθεση

Η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ ανέφερε ότι το Διεθνές Κέντρο Διατήρησης της Ειρήνης και Ασφάλειας (IPSC), στην περιοχή Γιάβοριφ, δέχτηκε την επίθεση το πρωί της Κυριακής.

Το IPSC, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα  από το Λβιβ, ιδρύθηκε το 2007 για να εκπαιδεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ιδίως για ειρηνευτικές αποστολές.

Φιλοξενεί επίσης τακτικά διεθνή στρατεύματα. Σύμφωνα με το BBC, ένα έγγραφο του ΝΑΤΟ σχετικά με το κέντρο αναφέρει ότι στοχεύει στην παροχή εκπαίδευσης για την αποναρκοθέτηση και την ασφάλεια των ναρκών για τα στρατεύματα της Ουκρανίας και άλλων εθνών.

Η Myroslava Petsa του BBC Ουκρανίας αναφέρει ότι το IPSC είναι μία από τις δύο τοποθεσίες στην Ουκρανία όπου πραγματοποιούνται διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις.

in.gr