Μ. Βρετανία – Ρεκόρ κενών θέσεων εργασίας – Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο
2 years, 7 months ago
6

Σε υψηλό εικοσαετίας έφτασαν οι κενές θέσεις εργασίας στη Μ. Βρετανία το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, με την οικονομική ανάκαμψη σε εξέλιξη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το BBC.

Συγκεκριμένα, οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν τη συγκεκριμένη περίοδο σε 1 εκατομμύρια, από το 2001, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 4,7% σε 4,6% τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των εργαζομένων επανήλθε στα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (ONS). Οι δε μισθοδοσίες του Αυγούστου παρουσίασαν νέα μηνιαία αύξηση κατά 241.000 σε 29,1 εκατομμύρια συνολικά.

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Άθοου από την ONS, «οι πρώτες εκτιμήσεις από τα στατιστικά για τη μισθοδοσία εργαζομένων, δείνουν ότι τον Αύγουστο έχουμε περίπου τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, όπως πριν την πανδημία. Ωστόσο, η έρευνά μας καταδεικ,νύει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι δεν έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους».

Η ανάκαμψη δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο παντού, σύμφωνα με τον ίδιο. Περιοχές όπως το Λονδίνο και τομείς όπως η φιλοξενία και οι τέχνες να αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα.

Πάντως, ανέφερε ότι «το συνολικό ποσοστό απασχόλησης συνεχίζει να ανακάμπτει, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων που επλήγησαν πιο έντονα στην αρχή της πανδημίας, ενώ η ανεργία έχει μειωθεί».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ υποστήριξε ότι «τα σημερινά στατιστικά δείχνουν ότι το σχέδιό μας για τις θέσεις εργασίας αποδίδει. Συνεχίζοντας την ανάκαμψη από την πανδημία, εστιάζουμε στο να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και να υποστηρίξουμε τις θέσεις εργασίας».

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα άδειας αναστολής εργασίας, το οποίο εισήχθη από την κυβέρνηση στην αρχή της πανδημίας για να αποτρέψει τις απολύσεις, έχει αρχίσει να περιορίζεται.

Τον Ιούλιο, οι εργοδότες κλήθηκαν να αρχίσουν να πληρώνουν το 10% των μισθών, με τη συμβολή του κράτους να μειώνεται στο 70%.

Το κράτος κατέβαλε αρχικά το 80% των μισθών των ανθρώπων που δεν μπορούσαν να εργαστούν ή των οποίων οι εργοδότες δεν είχαν πλέον την οικονομική δυνατότητα να τους πληρώσουν, μέχρι το μηνιαίο όριο των 2.500 λιρών.

Ο Γιάελ Σέλφιν, επικεφαλής οικονομολόγος στην KPMG, προειδοποίησε ότι μπορεί να έρθουν πιο δύσκολες μέρες.

«Καθώς η πίεση που ασκεί η πανδημία μειώνεται και όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι επιστρέφουν στη δουλειά τους και το πρόγραμμα αναστολής εργασίας τελειώνει, η αγορά εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ασταθής με τις κενές θέσεις να χρειάζονται χρόνο για να καλυφθούν λόγω ελλείψεων δεξιοτήτων και μειωμένης διαθεσιμότητας εργαζομένων στο εξωτερικό», είπε. 

Οι τομείς των τροφίμων και της φιλοξενίας είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε κενές θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, κατά 57.600.

Η Σίρεν Θίρου, επικεφαλής οικονομικών στα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια δήλωσε ότι οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οξύ πρόβλημα αναζήτησης εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι το Brexit και η πανδημία μειώνουν την προσφορά εργατικού δυναμικού, γεγονός το οποίο καθιστά δύσκολο να αντιμετωπιστούν να κενά που δημιουργούνται με τη λήξη της αναστολής εργασίας.

«Αυτές οι δυσκολίες είναι πιθανό να ανακόψουν την ανάκαμψη περιορίζοντας την ικανότητα των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν σε παραγγελίες και στη ζήτηση», είπε.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στον κλάδο των τροφίμων, όπου υπάρχουν μεγάλα κενά σε εργατικό δυναμικό για τη συγκομιδή της αγροτικής παραγωγής και σε οδηγούς φορτηγών.

Οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πριν τη μεγάλη άνοδο της εμπορικής κίνησης των γιορτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κολοσσός των γαλακτοκομικών Arla, αναγκάστηκε να μειώσει τις παραδόσεις γάλακτος στα σούπερ μάρκετ λόγω των έλλειψης οδηγών.

in.gr