Μανιάτης: Ο άνθρωπος του Σταθάκη Γιώργος Λάντζας εισηγήθηκε στη ΔΕΗ την αγορά της σκοπιανής εταιρείας
10 months, 25 days ago
6

Το πρόσωπο που εισηγήθηκε την εξαγορά της EDS, της σκοπιανής εταιρείας ενέργειας, από τη ΔΕΗ, αποκάλυψε στη Βουλή ο Γιάννης Μανιάτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή, προς τον Γιώργο Σταθάκη. 

«Μετά τη θεατρική παράσταση στη Ουάσιγκτον και τα μεγάλα σκάνδαλα, το προσφυγικό και την ΕΡΤ, άλλο ένα μεγάλο θέμα είναι η εξαγορά της EDS για 4,8 εκατ. ευρώ, η οποία παρουσίασε ζημιές 5,5 εκατ. το 2017, έχει δάνεια 25,9 εκατ. ευρώ και ανήκε στον αντιπρόεδρο των Σκοπίων», είπε αρχικά ο κ. Μανιάτης παίρνοντας το λόγο και εν συνεχεία αποκάλυψε: 

«Γιατί η κυβέρνηση έδωσε εντολή για την εξαγορά; Διότι την εισήγηση για εξαγορά την έκανε η θυγατρική ΔΕΗ Αλβανίας. Ποιος είναι εκεί διευθύνων Σύμβουλος; Ο Γιώργος Λάντζας. Είναι άνθρωπος που εσείς ως υπ. Ανάπτυξης το 2016, τοποθετήσατε στο ΔΣ της ΕΒΖ, άνθρωπος δικός σας, της κυβέρνησης». 

Ο κ. Μανιάτης έθεσε και μια σειρά ερωτημάτων όπως πότε έφυγαν τα λεφτά, πού πήγαν, αν τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ ήξεραν την αλήθεια ή εξαπατήθηκαν, αν ήξεραν ότι η εταιρεία ήταν ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου του Ζόραν Ζάεφ, γιατί ο Χουλιαράκης κάνει μπαλάκι το θέμα στον Σταθάκη και αρνείται να απαντήσει, γιατί η απόφαση για την εξαγορά ελήφθη τον Φεβρουάριο του 2018 αλλά η ολοκλήρωση των ελέγχων έγινε δύο μήνες αργότερα.

Ο Γιώργος Σταθάκης με τη σειρά του είπε ότι δεν θα απαντήσει σε καμία υποθετική ερώτηση τονίζοντας ότι για συναλλαγές κάτω των 20 εκατ. ευρώ που κάνει η ΔΕΗ δεν χρειάζεται καν γνωστοποίηση σημειώνοντας «συνεπώς τηρώ επακριβώς το νόμο, πρόκειται για μια μικρής εμβέλειας συναλλαγή». 

Ο κ. Σταθάκης καταλήγοντας τόνισε ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ βρίσκονται σε απόγνωση και απορεί γιατί επαναφέρουν ένα θέμα που είναι τόσο κρυστάλλινο και πεντακάθαρο και για τα διαδικαστικά έχουν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα.