Μαριλίζα: Η κυβέρνηση έχει ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας
1 year, 1 month ago
6

«Σήμερα η Βουλή, με μεγάλη και καθαρή πλειοψηφία, έδωσε τη δική της απάντηση. Η κυβέρνηση έχει ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας».

Αυτό ανέφερε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας η οποία εξασφάλισε στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ και τον Στρατηγικό Προγραμματισμό των προσλήψεων απόλυτη πλειοψηφία.

Ακολουθούν οι δηλώσεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

«Χαίρομαι γιατί σήμερα με απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου που είχαμε καταθέσει στη Βουλή, σχετικά με την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ και την ενίσχυση της Δημόσιας Διοίκησης. 

Είναι ένα θεσμικό νομοσχέδιο, το οποίο εισάγει, για πρώτη φορά, τον Στρατηγικό Προγραμματισμό των προσλήψεων, βάσει των αναγκών της χώρας και του αναπτυξιακού της σχεδιασμού και της στρατηγικής.

Επίσης, είναι ένα νομοσχέδιο που στηρίζει τη λειτουργία του ΑΣΕΠ, ιδρύει δύο θεσμούς, για τη διοικητική μεταρρύθμιση, όπως είναι το παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης και η Τεχνική Βοήθεια, και ταυτόχρονα έχει πάρα πολλά άρθρα, τα οποία αφορούν τα δικαιώματα δημοσίων υπαλλήλων, ζητήματα εκπαιδευτικά, κατάρτισης, κοινωνικά δικαιώματα και άρθρα για οικογένειες και ευπαθείς ομάδες.

Χθες, όταν ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή, παρότι η κυβέρνηση, πριν από δύο εβδομάδες, είχε πάρει μια καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης, επιχειρήθηκε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εργαλειοποίηση του Κανονισμού της Βουλής, μέσα από διάφορες διαδικαστικές ακροβασίες. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε σαφώς χθες, ότι στόχος τους είναι να μην μπορεί η Βουλή να νομοθετεί και η κυβέρνηση να φέρνει νομοσχέδια. Μια μη δημοκρατική και κοινοβουλευτική, φυσικά τοποθέτηση.

Σήμερα η Βουλή, με μεγάλη και καθαρή πλειοψηφία, έδωσε τη δική της απάντηση. Η κυβέρνηση έχει ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας».

Ερώτηση: Τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου, πέρασαν με απόλυτη πλειοψηφία και κάποια ξεπέρασαν και τις 180 ψήφους. Ήταν τα άρθρα για τα λεγόμενα κοινωνικά μέτρα;

«Νομίζω ότι ορισμένα άρθρα έφτασαν και τις 270 ψήφους. Ήταν άρθρα με κοινωνικό χαρακτήρα. Ευρύτερη πλειοψηφία έλαβαν και άρθρα που αφορούσαν τη λειτουργία του ΑΣΕΠ. Οφείλω να πω, επειδή θέλω να είμαι αντικειμενική, ότι η ΝΔ τελικά ψήφισε τα άρθρα για τον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων. Αυτό είναι μια ικανοποίηση, επειδή ακριβώς ήταν ένα θεσμικό νομοσχέδιο, και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει και ευρύτερη θεσμική αποδοχή».