«Μαζέψτε κονσέρβες και κεριά, έρχονται μπλακ άουτ»: Συναγερμός από την Πολιτική Προστασία της Γερμανίας
18 days ago
6

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας στη Welt μίλησε για εκτεταμένες διακοπές ρεύματος από τις αρχές του 2023, ενώ μίλησε και για τα πολεμικά καταφύγια.

Προετοιμάζει τους Γερμανούς για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Ραλφ Τίσλερ,  μιλώντας στη Welt.

Ένας χειμώνας ο οποίος θα χαρακτηρίζεται από διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Γι΄ αυτό συμβουλεύει τους συμπατριώτες του να αποθηκεύσουν νερό, πολλά κιβώτια με κονσέρβες, να έχουν ένα ραδιόφωνο που να λειτουργεί με μπαταρία και πολλά κεριά, κάτι που έχει ήδη κάνει ο ίδιος στο δικό του σπίτι. Παράλληλα, προτείνει το κράτος και οι ιδιωτικές εταιρείες να συνεργαστούν πιο στενά.

«Είναι απαραίτητη η προστασία των εγκαταστάσεων από διακοπές ρεύματος με γεννήτριες έκτακτης ανάγκης. Εάν η παροχή ρεύματος διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε το σταθερό δίκτυο θα διακοπεί και άρα κάποια στιγμή δεν θα μπορεί κανείς πλέον να φορτίσει το κινητό του τηλέφωνο. Αλλά πριν από αυτό, το τηλεφωνικό δίκτυο στο σύνολό του μπορεί να πέσει, επειδή οι κεραίες μετάδοσης χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια – η οποία δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη. Τότε οι άνθρωποι δεν θα είναι πλέον προσβάσιμοι» ξεκαθάρισε ο Τίσλερ.

Πότε ξεκινούν οι διακοπές ρεύματος

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, τοποθέτησε την έναρξη των διακοπών ρεύματος τον Ιανουάριο, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα συμβεί όχι μόνο λόγω έλλειψης ενέργειας, αλλά και λόγω στοχευμένης, προσωρινής διακοπής λειτουργίας των δικτύων από τους διαχειριστές, με στόχο την προστασία τους και την αποφυγή ενός γενικού μπλακ άουτ.

«Ορισμένοι δήμοι και αρχές στη Γερμανία είναι πραγματικά υποδειγματικοί στην προετοιμασία για πιθανές διακοπές ρεύματος, με ακριβή σχέδια και εξασφαλίζοντας την παροχή ενέργειας με γεννήτριες έκτακτης ανάγκης στο χώρο. Άλλοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση, δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι. Αυτό ποικίλλει, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις αρχές. Όπως είπα, αναμένουμε βραχυπρόθεσμες, λεγόμενες διακοπές ρεύματος και όχι μακροχρόνιες, μεγάλης κλίμακας διακοπές ρεύματος. Αλλά η καλή προετοιμασία είναι επίσης σημαντική γι’ αυτό» σημείωσε.

Ο Ραλφ Τίσλερ έκανε λόγο και για τα καταφύγια που υπάρχουν στην χώρα, σπεύδοντας όμως να καθησυχάσει τους Γερμανούς, λέγοντας ότι δεν περιμένει να δει «συμβατικές εχθροπραξίες σε γερμανικό έδαφος στο ορατό μέλλον». Αλλά «ακόμη και αν ο πόλεμος διεξάγεται σε γειτονικές χώρες, η ζωή των Γερμανών επηρεάζεται άμεσα» υπογράμμισε.

Επισήμανε ωστόσο ότι στο παρελθόν  υπήρχαν περισσότερα καταφύγια στη Γερμανία, αλλά ακόμη και πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου θα ήταν αρκετά για να προστατεύσουν το πολύ το 3% του πληθυσμού.

«Ετοιμάζουμε μια γνωμοδότηση εμπειρογνωμόνων σχετικά με το ποιες εγκαταστάσεις που είναι ακόμη χρήσιμες θα μπορούσαν να διατηρηθούν. “Δεν θέλω να προβλέψω το αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα κατασκευής καταφυγίων στη Γερμανία. Αυτό θα ήταν πολύ ακριβό και οι χρόνοι κατασκευής θα ήταν πολύ μεγάλοι. Αντίθετα, εστιάζουμε στο πώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καταφύγια.Μιλώ για υπόγεια γκαράζ, σήραγγες ή υπόγειες σιδηροδρομικές στοές» τόνισε χαρακτηριστικά.