Mαζί στη ζωή μαζί και στο θάνατο: Μετά από 1,5 χρόνο νεκρός κι άταφος ο Φίλιππος θα ταφεί μαζί με την Ελισάβετ
1 year, 7 months ago
6

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, πέθανε στις 9 Απριλίου 2021, σε ηλικία 99 ετών και παραμένει άταφος, εδώ και ενάμιση χρόνο, για να θαφτεί μαζί με τη σύζυγό του, βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία “έφυγε” την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, σε ηλικία 96 ετών.

 

 

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος, είχαν παντρευτεί στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, το 1947 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, πρίγκιπα της Ουαλίας (έτος γέννησης 1948), την πριγκίπισσα Άννα (ε.γ. 1950), τον πρίγκιπα Άντριου (ε.γ. 1960) και τον πρίγκιπα Έντουαρντ (ε.γ. 1964), με τον γάμο τους να κρατάει 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου.

Το πρωτόκολλο που θέλει πρίγκιπα Φίλιππο και βασίλισσα Ελισάβετ πάντα μαζί

Όταν πέθανε ο Φίλιππος, το φέρετρό του τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στους χώρους του Κάστρου του Ουίνδσορ. Μετά την τελετή, τα λείψανα του μεταφέρθηκαν στο Βασιλικό θησαυροφυλάκιο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και έγινε το 25ο μέλος της βασιλικής οικογένειας που ενταφιάστηκε εκεί, ενώ θα παρέμενε εκεί μέχρι το θάνατο της Βασίλισσας, όπως όριζε το βασιλικό πρωτόκολλο.

 

Μετά τον θάνατό του Φίλιππού, ξεκίνησαν τα προβλήματα υγείας για τη βασίλισσα Ελισάβετ, μέχρι που κατέληξε στο κάστρο της στη Σκωτία. Λίγες ημέρες μετά το θάνατο του συζύγου της, η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε τα πρώτα της γενέθλια χωρίς εκείνον, οικογενειακά και ήσυχα, με την κόρη της πριγκίπισσα Άννα και την νύφη της Σόφι.

Στις 27 Απριλίου, όποτε και τελείωσε το πένθος που είχε κηρύξει η βασιλική οικογένεια για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, η Ελισάβετ επέστρεψε στα καθήκοντα της και από το κάστρο του Ουίνσδορ, η 95χρονη τότε, είχε δώσει διαδικτυακά το «παρών» στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και περίπου έναν μήνα μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, είχε πραγματοποιήσει και την πρώτη της δημόσια εμφάνιση. Σε αυτή συνοδευόταν από τον πρωτότοκο γιο της, πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγο του Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης.

Με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, έγινε γνωστό ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου να αναπαυθεί δίπλα στη σύζυγό του στο King George VI Memorial Chapel.

Εκεί αναπαύονται οι γονείς της βασίλισσας, ο πατέρας της Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, ο οποίος αρχικά τοποθετήθηκε στο Βασιλικό θησαυροφυλάκιο πριν μεταφερθεί σε ένα νέο χώρο παρεκκλησιών το 1969, η Βασιλομήτωρ Ελισάβετ και οι στάχτες της αδελφή της πριγκίπισσας Μάργκαρετ (αποτεφρώθηκε) που θάφτηκαν εκεί το 2002.

Γιατί o πρίγκιπας Φίλιππος παρέμεινε άταφος ενάμιση χρόνο

Ο πρίγκιπας Φίλιππος παρέμενε άταφος για περίπου ενάμιση χρόνο, αφού έπρεπε να περιμένει μέχρι να πεθάνει η σύζυγός του βασίλισσα Ελισάβετ, προκειμένου να ταφεί στην τελευταία του κατοικία.

Υπενθυμίζεται ότι από τότε που η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα, ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν υποχρεωμένος να περπατά δύο βήματα πίσω της και ουσιαστικά να ζει στη σκιά της. Όπως αποδεικνύεται, ο ίδιος υπόκειται στο πρωτόκολλο της βασιλικής οικογένειας ακόμα και μετά θάνατον.

 

Σύμφωνα με το τελετουργικό, η σορός του τοποθετήθηκε σε αναμονή στο Βασιλικό θησαυροφυλάκιο, ένα σκοτεινό σπήλαιο που είναι κάτω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Άταφος 1,5 χρόνο ο πρίγκιπας Φίλιππος

 

Άταφος 1,5 χρόνο ο πρίγκιπας Φίλιππος

enimerotiko.gr