Μένουν μόνο οι κολοσσοί της τεχνολογίας: Η κατάρρευση της SVB «βάζει τέλος» στις startups Handelsblatt: Η πτώχευση της SVB απειλεί και εταιρείες στη Γερμανία
1 year, 16 days ago
6

Σε πανικό βρίσκονται οι επικεφαλής δεκάδων startup στο Bay Area της Καλιφόρνια, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς πλέον δεν έχουν πρόσβαση σε χρήματα για να καλύψουν υποχρεώσεις και να πληρώσουν τους εργαζομένους τους ενώ πλέον φόβοι υπάρχουν για την διάχυση της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.

Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία προσπαθεί να συντρίψει τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενώ γνώριζε τι θα γίνει ήδη έχουν βάλει αρκετούς να κάνουν και δεύτερες σκέψεις για την πραγματική αιτία.

Αυτό όμως που ανησυχεί είναι ότι με αυτή την χρεωκοπία ουσιαστικά οι τεχνολογικοί κολοσσοί θέτουν εκτός αγοράς κάθε επίδοξο ανταγωνιστή κάνοντας τον κόσμο ακόμα πιο στενά ελεγχόμενο.

Οι φόβοι για μετάδοση των επιπτώσεων έχουν φτάσει στον Καναδά, την Ινδία και την Κίνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μονάδα της SVB πρόκειται να κηρυχθεί αφερέγγυα, έχει ήδη σταματήσει τις συναλλαγές και δεν δέχεται πλέον νέους πελάτες.

Το Σάββατο, οι ηγέτες περίπου 180 εταιρειών τεχνολογίας έστειλαν επιστολή καλώντας τον καγκελάριο του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ να παρέμβει.

«Η απώλεια καταθέσεων έχει τη δυνατότητα να ακρωτηριάσει τον κλάδο και να φέρει το οικοσύστημα πίσω 20 χρόνια», ανέφεραν στην επιστολή που είδε το Bloomberg. «Πολλές επιχειρήσεις θα τεθούν σε ακούσια εκκαθάριση εν μία νυκτί».

Ντόμινο επιπτώσεων

Αυτό είναι μόνο η αρχή. Η SVB είχε υποκαταστήματα στην Κίνα, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ινδία, το Ισραήλ και τη Σουηδία.

Επιχειρηματικά στελέχη προειδοποιούν ότι η κατάρρευση της τράπεζας θα μπορούσε να εξαλείψει τις νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, αν δεν  υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση. Η κοινοπραξία της SVB στην Κίνα, SPD Silicon Valley Bank Co., προσπάθησε να ηρεμήσει τους ντόπιους πελάτες της υπενθυμίζοντάς τους ότι οι δραστηριότητες ήταν ανεξάρτητες και σταθερές.

«Αυτή η κρίση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και γι’ αυτό σας καλούμε να την αποτρέψετε τώρα», ανέφεραν στην επιστολή τους προς τον Χαντ οι ιδρυτές και διευθύνοντες σύμβουλοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εταιρείες που αναφέρονται στην επιστολή περιλαμβάνουν τις Uncapped, Apian, Pockit και Pivotal Earth.

Ο Χαντ μίλησε με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας για την κατάσταση το πρωί του Σαββάτου και ο υπουργός Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών διεξήγαγε μια στρογγυλή τράπεζα με τις επηρεαζόμενες εταιρείες αργότερα μέσα στην ημέρα, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Από τις 20:45 το βράδυ της Πέμπτης, τα πράγματα πήραν μπροστά, αναφέρει ένας ιδρυτής από το Βερολίνο: επενδυτές είχαν επικοινωνήσει μαζί του για να τον ρωτήσουν αν η νεοσύστατη επιχείρησή του είχε επενδύσει χρήματα στη Silicon Valley Bank. Εάν ναι, θα πρέπει να αποσύρει τα χρήματα “asap” – η συντομογραφία σημαίνει “το συντομότερο δυνατό”, σημειώνει η Handelsblatt.

Η Federal Deposit Insurance και η Federal Reserve εξετάζουν τη δημιουργία ενός ταμείου που θα επέτρεπε στις ρυθμιστικές αρχές να στηρίξουν περισσότερες καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι ρυθμιστικές αρχές συζήτησαν το νέο ειδικό όχημα σε διαβουλεύσεις που είχαν με τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η ελπίδα είναι ότι η δημιουργία ενός τέτοιου οχήματος θα καθησυχάσει τους καταθέτες και θα συμβάλει στον περιορισμό τυχόν πανικού, δήλωσαν οι άνθρωποι. Ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συνομιλίες δεν ήταν δημόσιες.

Ποια είναι η SVB

Η SVB είναι μια τράπεζα με έδρα τη Σάντα Κλάρα, της Καλιφόρνιας που δανείζει χρήματα σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley και λαμβάνει καταθέσεις. Iδρύθηκε το 1983 με αφορμή ένα παιχνίδι πόκερ μεταξύ του Bill Biggerstaff και του Robert Medearis.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, το περασμένο έτος παρείχε χρηματοδότηση στο 44% όλων των εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια και που είναι δημόσια εισηγμένες σε χρηματιστήριο.

Οι εταιρείες αυτές αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.

Με βάση τα στοιχεία της FDIC είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους.

 

Από το ξεκίνημά της, η τράπεζα ειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της.

Οι μετοχές της SVB υποχώρησαν 86% μεταξύ του καμπανιού έναρξης της Πέμπτης και της Παρασκευής πριν η εταιρεία ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τις συναλλαγές.

 

pronews.gr 

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν πλέον κλείσει την SVB Financial Group και έχουν αναλάβει τον έλεγχο των καταθέσεων της τράπεζας.