Μέρκελ: Στο χέρι της Βρετανίας να αποφασίσει τι σχέση θέλει με την ΕΕ
1 year, 1 month ago
6

Μια στενή σχέση με τη Βρετανία μετά το Brexit είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και των εταίρων της στην ΕΕ, δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας όμως ότι τώρα το Λονδίνο θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει.

«Θα πρέπει όλοι τώρα να ζήσουμε με το σοκ ότι η Βρετανία θέλει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλη η ενέργεια και οι σκέψεις μου είναι επικεντρωμένες στο να επιτευχθεί αυτό με μεθοδικό τρόπο που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια καλή εταιρική σχέση για το καλό όλων», είπε η καγκελάριος στην ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός. Σημείωσε ακόμη ότι η Βρετανία έχει πολλά να προσφέρει από την άποψη της ασφάλειας και της άμυνας.

«Αλλά είμαστε επίσης μια περιοχή εμπορίου και όσο πιο στενές και λιγότερο περίπλοκες είναι οι σχέσεις μας τόσο το καλύτερο. Όμως αυτό τώρα βρίσκεται φυσικά στα χέρια της Βρετανίας», πρόσθεσε η Μέρκελ, αναφέρει το Reuters σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Για πολύ καιρό αναδυόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία επηρέαζαν την παγκόσμια οικονομία με πολύ ισχυρό τρόπο και όταν ένα υπάρχον σύστημα χρειάζεται τόσο καιρό να αντιδράσει, οι συνέπειες είναι πως οι άλλες χώρες κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσω νέων θεσμών», είπε ακόμη.