Μετά την Evergrande άλλος ένας κινεζικός όμιλος δεν πλήρωσε ομόλογο
2 years, 6 months ago
6

Μετά την κρίση χρέους της κινεζικής εταιρείας Evergrande, ολοένα και αυξάνονται τα σημάδια «πίεσης» στην αγορά ακινήτων της Κίνας, αφού και άλλη εταιρεία δεν κατάφερε να αποπληρώσει ένα ομόλογο την Τρίτη.

Οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν τις Fantasia Holdings και Sinic Holdings, εξαιτίας κινδύνων που απορρέουν από την οριακή κατάσταση των ταμειακών ροών τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Fantasia δεν αποπλήρωσε ομόλογο, το οποίο έληξε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το CNBC.

Άλλωστε, η εταιρεία διέκοψε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της από τις 9 Σεπτεμβρίου μέχρι νεωτέρας και έκτοτε, οι μετοχές έχουν υποχωρήσει σχεδόν κατά 60% σε ετήσια βάση.

Το CNBC επικοινώνησε και με τις δύο εταιρείες, αλλά δεν έλαβε αμέσως απάντηση.

Μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Fantasia θα είχε λιγότερες συνέπειες σε σύγκριση με μια αντίστοιχη της  Evergrande.

Η Evergrande είναι η πιο χρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο με υποχρεώσεις 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Fantasia έχει συνολικές υποχρεώσεις 82,9 δισεκατομμύρια γιουάν (12,8 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την οικονομική της κατάσταση για το 1ο εξάμηνο.

Υποβάθμιση από Fitch

Την ίδια ώρα, η Fitch Ratings ανακοίνωσε  ότι υποβάθμισε την Fantasia σε “CCC-” από “B”, λέγοντας ότι η κατάσταση ταμειακών ροών της εταιρείας “θα μπορούσε να είναι πιο σφιχτή από ό, τι περιμέναμε προηγουμένως”.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό του οίκου, η βαθμίδα “CCC” συνεπάγεται «σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο», με «πραγματική πιθανότητα» αθέτησης υποχρεώσεων.

Η βαθμίδα “Β” σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αθέτησης, αλλά παραμένει περιορισμένο περιθώριο ασφάλειας.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από την αναφορά της εταιρείας τη Δευτέρα το βράδυ, ο Fitch τόνισε την ύπαρξη ενός ιδιωτικού ομολόγου που δεν περιλαμβανόταν στις οικονομικές εκθέσεις της εταιρείας.

«Πιστεύουμε ότι η ύπαρξη αυτών των ομολόγων σημαίνει ότι η κατάσταση ρευστότητας της εταιρείας θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρή από ό, τι περιμέναμε. Η καθυστερημένη πληρωμή εγείρει επίσης αμφιβολίες για την ικανότητα της εταιρείας να εξοφλήσει τις λήξεις της έγκαιρα », ανέφερε ο Fitch, για να προσθέσει πως το συγκεκριμένο περιστατικό θέτει εν αμφιβόλω τη διαφάνεια των οικονομικών ανακοινώσεων της εταιρείας.

Πηγή: ΟΤ