Μετά την κατάρρευση της SVB η First Republic Bank ζήτησε «χρόνο για να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της»
1 year, 15 days ago
6

Δραματικές είναι οι εξελίξεις μετά την κατάρρευση της SVB καθώς φαίνεται πως το πρόβλημα επεκτείνεται και σε άλλες τράπεζες αφού η First Republic Bank με έδρα την Καλιφόρνια, έστειλε ένα email στους πελάτες της, με την τράπεζα να αναφέρει ότι χρειάζεται λίγο χρόνο «για να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της, η οποία αντικατοπτρίζεται στη συνεχιζόμενη ισχύ του κεφαλαίου, της ρευστότητας και των λειτουργιών μας».

Η τράπεζα αναφέρει ότι τα κεφάλαιά της παραμένουν ισχυρά, η ρευστότητά της παραμένει ισχυρή και «είμαστε εδώ για να σας εξυπηρετήσουμε πλήρως», υπογραμμίζοντας μάλιστα την τελευταία λέξη.

Το σημείωμα αποδίδεται στον Jim Herbert, ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο της τράπεζας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, και στον Mike Roffler, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο.

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις και στην υπόθεση της Silicon Valley Bank (SVB), που κατέρρευσε πριν από δύο ημέρες στη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία όλων των εποχών στις ΗΠΑ.

Οι ρυθμιστικές αρχές αναζητούσαν όλο το Σαββατοκύριακο υποψήφιους αγοραστές, προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία η τράπεζα και να σωθούν οι καταθέσεις των πελατών της.

O Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία πλειστηριασμού, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές. Την είδηση επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών σε βουλευτές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Νωρίτερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, είχε ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση για κρατικό σχέδιο διάσωσης (bailout), σαν εκείνα που είδαμε το 2008.

Η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας SVB απειλεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά με την αμερικανική οικονομία επί διακυβέρνησης Μπάιντεν.

Στην αύξηση των επιτοκίων και συνεπώς στην αδυναμία αποπληρωμής δανείων όπως είχε γίνει και τότε με την Lehman Brothers Inc.

 
Η τράπεζα SVB έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή σε βαρειά επιχειρηματικά ονόματα στην «πρωτεύουσας της τεχνολογίας» (Silikon Valey), κυρίως νεοφυείς επιχειρήσεις τις περιβόητες start ups, πράγμα που σημαίνει πως παίζει σημαντικό ρόλο στο πιο δυναμικό κομμάτι της αμερικανικής οικονομίας, δηλαδή στην τεχνολογία αιχμής.

Η κατάρρευσή της δημιούργησε αρνητικό κλίμα όχι μόνο στη Wall Street, φέρνοντας νέες απώλειες, αλλά και σε όλο τον κόσμο και όποιος δεν το βλέπει είναι γιατί δεν θέλει να το βλέπει ή γιατί επιδιώκει να μην προκληθεί περαιτέρω πανικός.

Η προχθεσινή οικονομική κατάρρευση της τράπεζας SVB προκάλεσε νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, επιφέροντας πλήγμα στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο έκθεσης σε κίνδυνο των αδυναμιών του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, από την πολιτική υψηλών επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, που ακολουθεί η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Έτσι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κίνα «ξεφορτώνει» αμερικανικά ομόλογα σε ταχύτατους ρυθμούς, ενώ αντίστοιχα αγοράζει μεγάλες ποσότητες χρυσού οι οποίες ανέρχονται σχεδόν στους 100 τόνους, μόνο τους τελευταίους 4 μήνες, ενισχύοντας τα αποθέματά της τα οποία έφταναν στο τέλος του 2022 στους 2.011 τόνους, ενώ στα τέλη του Ιανουαρίου 2023 αυτά είχαν ανέλθει  στους 2.025 τόνους.

pronews.gr