Μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων: Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που επέβαλε υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους
2 years, 3 months ago
6

Υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού για τους ενήλικες, θα καταστήσει η Αυστρία, από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ.

 

Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους, ενώ βαριά θα είναι τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους.

Από τότε που ανακοινώθηκαν τα σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό, τον περασμένο χρόνο, έχει ξεκινήσει ένας έντονος διάλογος για το θέμα, τόσο στο κοινοβούλιο, όσο και στην κοινωνία.

Μέχρι σήμερα το 71,5% όσων μπορούν να εμβολιαστούν στη χώρα το έχει πράξει, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο, συγκριτικά με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Όπως υπογράμμισε ο καγκελάριος “έπειτα από μια «αρχική περίοδο» εφαρμογής του μέτρου, στα μέσα Μαρτίου θα αρχίσουν να αυστηροποιούνται τα μέτρα εις βάρος εκείνων που θα εξακολουθήσουν να αντιστέκονται στον εμβολιασμό, περιλαμβανομένης της επιβολής προστίμων που θα κυμαίνονται από 600 ως 3.600 ευρώ. Στη δεύτερη φάση της εφαρμογής, όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα δέχονται υπενθύμιση και στην τρίτη φάση θα καλούνται να παραστούν στο ραντεβού εμβολιασμού τους και αν δεν το πράξουν θα τους επιβάλλεται το πρόστιμο. Στην καλύτερη περίπτωση δεν θα χρειαστούμε αυτή την τρίτη φάση”.

 

Περίπου 27.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βιέννη εναντίον των μέτρων, τα οποία χαρακτηρίζουν επίθεση στις ατομικές ελευθερίες, την ίδια στιγμή που η αυστριακή κυβέρνηση πρότεινε το κατώτερο όριο ηλικίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού να είναι τα 18 έτη και όχι από 14 ετών και άνω, όπως σχεδίαζε τον περασμένο μήνα.

«Δεν πρόκειται για μια μάχη ανάμεσα στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους», επεσήμανε ο Νεχάμερ, ο οποίος μόλις βγήκε από καραντίνα, έχοντας μολυνθεί με κορωνοϊό και συμπλήρωσε “η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει με αυτό το σχέδιο, επειδή πολλοί παραμένουν ανεμβολίαστοι, ώστε να μπορούν να συναναστρέφονται ελεύθερα όλοι και τόνισε την αναγκαιότητα να αποφευχθούν νέα λοκντάουν”.

Το κοινοβούλιο στην Αυστρία αναμένεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Οι αντιεμβολιαστές υποστηρίζουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν εμποδίζουν την μετάδοση του ιού ή την επαναμόλυνση και ότι η επικρατούσα παραλλαγή Όμικρον φαίνεται ότι είναι ηπιότερη και προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, συγκριτικά με τις προηγούμενες.

 

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο τέλος του περασμένου χρόνου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα τέταρτο εθνικό λοκντάουν και προανήγγειλε τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξαιρούνται όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους και οι έγκυες.

in.gr