Μίκης Θεοδωράκης: Τιμήθηκε με μεγαλοπρέπεια στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας
2 years, 6 months ago
6

Με μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση οι Ρώσοι τίμησαν με μία μοναδική εκδήλωση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.

«Θλιβερή όχι μόνο για την Ελλάδα είδηση. Ολοκλήρωσε την επίγεια πορεία του ο Μίκης Θεοδωράκης, αλλά η μουσική του θα ζει στις καρδιές μας» αναφέρεται σε ανάρτηση στο Facebook από τη ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, η οποία συνοδεύεται από σχετικό βίντεο.

Η ελληνική στρατιωτική ορχήστρα «Θησέας» αφιέρωσε την εμφάνισή της στον συνθέτη, ενώ τα πορτρέτα του προβλήθηκαν πάνω στην ελληνική σημαία με φόντο το Κρεμλίνο.

Δείτε το βίντεο:

Όταν η Άνγκελα Μέρκελ ζητούσε από τη Χούντα την αποφυλάκισή του

Παγκόσμιος είναι ο αντίκτυπος που είχε το έργο και η δράση του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος πέθανε το πρωί της Πέμπτης, σε ηλικία 96 ετών.

Μάλιστα, ενδεικτική της παγκόσμιας επίδρασης που είχε ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένα περιστατικό που περιγράφει το ertnews.gr. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ, ως μαθήτρια, ζητούσε από τη Χούντα την απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη. Αυτό είχε αποκαλύψει η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση που είχε με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Γερμανία, Γιώργο Παππά, στο περιθώριο αποκλειστικής συνέντευξης στην Ελληνική Τηλεόραση στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011 κατά την επίσκεψη στο Βερολίνο του τότε πρωθυπουργού Γιώργο Παπανδρέου.

Η Μέρκελ, μιλώντας για την προσωπική σχέση της με την Ελλάδα, εκμυστηρεύτηκε στον Γιώργο Παππά ότι στην περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, ως μαθήτρια τότε, με μια ομάδα συμμαθητριών της και με τη βοήθεια της μητέρας της, που γνώριζε αρχαία ελληνικά, έστελνε κάρτες στην Ελλάδα με το σύνθημα «Λευτεριά στον Μίκη Θεοδωράκη», σύμφωνα με το ertnews.gr.

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η είδηση του θανάτου του

Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη κυριάρχησε το πρωί της Πέμπτης στα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία αναφέρονται τόσο στο καλλιτεχνικό έργο όσο και στην πολιτική δράση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

«Πένθος, έφυγε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνθέτης του “Ζορμπά” που δημιούργησε το συρτάκι»

«Ο πιο γνωστός Έλληνας συνθέτης κάθε εποχής, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 96 ετών, μετά από μια μακρά ζωή, γεμάτη τιμές, πόνο, συνυφασμένη με ορισμένα από τα τραγικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα», ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Η εφημερίδα La Stampa, στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού» και «αφιέρωσε την ζωή του στην μουσική και στην πολιτική».

«Ο Θεοδωράκης θεωρείτο ο διασημότερος συνθέτης της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Ειδικά, η μουσική του για την ταινία “Αλέξης Ζορμπάς” και το “Κάντο Χενεράλ” σε στίχους του Πάμπλο Νερούντα τον έκαναν διάσημο παγκοσμίως», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία, ενώ το περιοδικό Focus κάνει λόγο για τον θάνατο του δημιουργού της μουσικής για το «Συρτάκι».

«Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο και να την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. Όμως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, ένας μουσικός και μαέστρος. Ήταν αντιστασιακός και πολιτικός», σημειώνει το περιοδικό και παραθέτει βιογραφικά στοιχεία του συνθέτη.

 

enikos.gr