Μήνυμα Ακάρ προς Ελλάδα εν μέσω «Γαλάζιας Πατρίδας»: «Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας»
6 months, 4 days ago
6

Μήνυμα  στην Ελλάδα έστειλε ο Χουλουσί Ακάρ την ώρα που συνεχίζεται η μεγάλη ναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» με το σημερινό της σενάριο να προβλέπει απόβαση σε νησί εχθρικής χώρας στο Αιγαίο.

«Εντός του πλαισίου των σχέσεων καλής γειτονίας επιδιώκουμε να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τη γείτονα Ελλάδα με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και εντός του πλαισίου των επαφών μας. Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τις τρέχουσες σχέσεις μας προστατεύοντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και του έθνους μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης της άσκησης ‘Γαλάζια Πατρίδα’.

Την ίδια ώρα ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο άνθρωπος που θεωρείται ότι βάφτισε την άσκηση, σε συνέντευξή του στην Hurriyet, υποστήριζε ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα ότι η Τουρκία είναι πλέον ναυτική δύναμη. «Κανονικά, οι Έλληνες πίστευαν ότι οι Τούρκοι είναι άνθρωποι της στεριάς και ότι η θάλασσα ανήκε σε αυτούς. Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, οι Τούρκοι λένε, ’είμαστε τώρα στη θάλασσα και έχουμε ένα ισχυρό ναυτικό’».

Η Τουρκία, λέει ο Γκιουρντενίζ, ήταν πάντα ναυτική δύναμη, αλλά τώρα ναυπηγεί δικά της πλοία. Και συνεχίζει: «Αν μια χώρα στοχοποιεί τα θαλάσσια συμφέροντά σου, εάν στοχεύει στα δικαιώματα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας σου, τα δικαιώματα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) σου και προσπαθεί να αρπάξει ένα κομμάτι των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας σας, φυσικά δεν μπορείς να στοχεύσεις ξεκάθαρα αυτές τις χώρες, αλλά μπορείς να κάνεις μια δήλωση με τη στάση σου».