Μόλις τέσσερις ώρες: Τόσο είναι το προσδόκιμο ζωής για τους στρατιώτες στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας
1 year, 1 month ago
6

Tο μέσο προσδόκιμο ζωής για τους στρατιώτες που πολεμούν στην πρώτη γραμμής του πυρός στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας είναι μόλις… τέσσερις ώρες.

Αυτό υποστηρίζει ένας Αμερικανός βετεράνος πεζοναύτης, που μάχεται στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονμπάς. «Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα στο έδαφος, πολλές οι απώλειες. Το προσδόκιμο ζωής είναι γύρω στις τέσσερις ώρες στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο Τρόι Όφενμπεκερ στο ABC News.

H πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας έχει αποτελέσει ένα από τα πλέον αιματηρά πεδία μαχών αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή πριν από έναν χρόνο. Η μάχη για τον έλεγχο της πόλης, που αριθμούσε 73.000 κατοίκους πριν την έναρξη του πολέμου, είναι αυτή που διαρκεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη και είναι τόσο φρικτή η κατάσταση εκεί, που το Μπαχμούτ έχει αποκτήσει το παρατσούκλι «μηχανή του κιμά».

Στις αρχές Ιανουαρίου ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ είχε περιγράψει ως «πραγματικά σφοδρές και ωμές» τις μάχες γύρω από την πόλη αυτή, που φαίνεται να έχει περιορισμένη στρατηγική σημασία τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία. «Μιλάμε για χιλιάδες επί χιλιάδων οβίδων που έχουν εκτοξεύσει η μία πλευρά στην άλλη», είχε δηλώσει τότε.

Το Μπαχμούτ έχει εξελιχθεί σε μείζονα στόχο για τις ρωσικές δυνάμεις, που περιλαμβάνουν μέλη του τακτικού στρατού καθώς και της διαβόητης οργάνωσης Wagner Group.

Η Ρωσία τελεί υπό «αυξανόμενη πολιτική πίεση» να ανακοινώσει νίκες στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας και «είναι πιθανόν να ανακοινώσει την κατάληψη του Μπαχμούτ ώστε να συμπέσει με την πρώτη επέτειο του πολέμου, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο έδαφος», ανέφερε το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας τη Δευτέρα.

Ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν το Μπαχμούτ στην κατεχόμενη περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας το μεγαλύτερο διάστημα του πολέμου. Στα τέλη του περασμένου χρόνου ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε πει ότι η πόλη μετατράπηκε «σε αποτεφρωμένα ερείπια».

Όμως παρά την προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να κυκλώσουν την πόλη, οι δυνάμεις της Ουκρανίας προβάλουν σκληρή αντίσταση, ανατρέποντας, τουλάχιστον μέχρι τώρα, τα σχέδια των εισβολέων για την κατάληψή της. Στο μεταξύ δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η Ρωσία ίσως να μετρά έως και 200.000 απώλειες (νεκροί και τραυματίες) στον πόλεμο στην Ουκρανία.