Montserrat Caballé: Η Google τιμά την αγαπημένη σοπράνο του Φρέντι Μέρκιουρι
2 years, 12 days ago
6

H Ισπανίδα γεννήθηκε σαν σήμερα το 1933. Ερμήνευσε μια ευρεία γκάμα ρόλων αλλά ευρέως γνωστή έγινε για τα έργα του Βέρντι.

Αφιερωμένο στην Ισπανίδα υψίφωνο της όπερας Montserrat Caballé (Μονσεράτ Καμπαγιέ) είναι το σημερινό doodle της Google, με αφορμή τη συμπλήρωση 89 ετών από τη γέννησή της.

Οι θαυμαστές της την αποκαλούσαν «La Superba» ενώ το πλήρες ονοματεπώνυμό της ήταν María de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch.

Ερμήνευσε μια ευρεία γκάμα ρόλων

Περισσότερο γνωστή έγινε για τα έργα του Βέρντι αλλά και για το ρεπερτόριο του μπελ κάντο με το οποίο ασχολήθηκε, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα των Ροσίνι, Μπελίνι και Ντονιτσέττι.

Η Montserrat Caballé γεννήθηκε στη Βαρκελώνη στις 12 Απριλίου 1933, αποφοίτησε από το Ωδείο της πρωτεύουσας της Καταλονίας το 1954 και έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο το 1956 στη Βασιλεία, ως Μιμή στην παράσταση της όπερας «Μποέμ» του Τζιάκομο Πουτσίνι.

Έγινε μέλος της Όπερας Μπάσελ από το 1957 έως το 1959, τραγουδώντας ένα ρεπερτόριο που περιλάμβανε Μότσαρτ (Erste Dame στην όπερα «The Magic Flute») και Στράους («Salome») στην γερμανική γλώσσα.

Το 1961 πρωταγωνίστησε ως Ιφιγένεια στη παράσταση «Ιφιγένεια εν Ταύροις» στο Εθνικό Θέατρο S. Carlos στην Λισαβόνα.

Το 1962 επέστρεψε στην Βαρκελώνη και έκανε το ντεμπούτο της στο Λισέου με τον ομώνυμο ρόλο στο έργο του Στράους «Arabella».

Από το φθινόπωρο του 1962 μέχρι την άνοιξη του 1963 έκανε περιοδεία στο Μεξικό.

Το 1987, έκανε ένα σπάνιο πέρασμα από την ποπ μουσική όταν κυκλοφόρησε ένα ντουέτο με τον Φρέντι Μέρκιουρι, τραγουδιστή του ροκ συγκροτήματος Queen, που είχε τον τίτλο «Barcelona».

Ο Μέρκιουρι ήταν μεγάλος θαυμαστής της και θεωρούσε ότι η φωνή της ήταν η καλύτερη στον κόσμο.

Το single αυτό ακολούθησε ένας ομώνυμος δίσκος, που κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο και περιλάμβανε επιπλέον συνεργασίες μεταξύ των δυο ερμηνευτών. Το ίδιο κομμάτι αργότερα έγινε ο ύμνος στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στη γενέτειρά της.

Το 1995, συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στον δίσκο «El Greco», ο οποίος αφιερώθηκε στον ομώνυμο Έλληνα ζωγράφο.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1997, ο Mike Moran έκανε την παραγωγή στον δίσκο «Friends For Life», ο οποίος περιλαμβάνει ντουέτα με την Caballé και άλλους τραγουδιστές όπως οι Bruce Dickinson, Johnny Hallyday, Johnny Logan, Gino Vannelli και Helmut Lotti.

H μεγάλη σοπράνο ολοκλήρωσε την καριέρα της έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 4.000 παραστάσεις.

Στην Ελλάδα εμφανίστηκε για τελευταία φορά μπροστά στο κοινό στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Στην ιστορία έχει μείνει σαν μία από τις μεγαλύτερες ντίβες της όπερας.

Έφυγε από τη ζωή στις 6 Οκτωβρίου 2018 σε ηλικία 85 ετών, αφού νοσηλεύθηκε ένα μήνα σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης.

in.gr