Μουντιάλ: Το Παγκόσμιο Κύπελλο ταράζει τον κόσμο
1 year, 4 months ago
6

Με φάτσα και στυλ α λα Ζαν Ντιζαρντέν και ζωή που μοιάζει με σενάριο ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ο Ερβέ Ρενάρ κατάφερε να γίνει εθνικός ήρωας στη Σαουδική Αραβία καθοδηγώντας τα Πράσινα Γεράκια στη νίκη επί της Αργεντινής. Μοναδικό μετάλλιο από την προσπάθειά του ως ποδοσφαιριστής η σύντομη παρουσία του στα ίδια αποδυτήρια των Καννών με τον Ζινεντίν Ζιντάν. Καθάριζε βίλες στην Κυανή Ακτή όταν χτύπησε το τηλέφωνο για να του προτείνουν δουλειά προπονητή σε μια τοπική ομάδα, την Ντραγκινιάν. Εβγαλε τη φήμη «μάγου» όταν οδήγησε τη Ζάμπια στην κατάκτηση του Αφρικα Καπ και την επιβεβαίωσε με τον ίδιο τρόπο ως προπονητής της Ακτής του Ελεφαντοστού. Λατρεύει τα στενά λευκά πουκάμισα Dolce & Gabbana και τα σκουρόχρωμα παντελόνια, την Αφρική και τη γυμναστική στην οποία αφιερώνει δύο και τρεις ώρες την ημέρα. Εχει παντρευτεί τη Βιβιάν Ντιέγ, χήρα του άλλοτε προπονητή της Σενεγάλης Μπρούνο Μετσού που πέθανε από καρκίνο, διαθέτει μια καταπληκτική βίλα στη Σενεγάλη που βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα, ενώ απέρριψε πρόταση των Σαουδαράβων να πρωταγωνιστήσει σε διαφήμιση του Nespresso αντί του Τζορτζ Κλούνι.

Γκάρι Λίνεκερ

«Ας γνωριστούμε καλύτερα», προέτρεπε τον κόσμο ο Μόργκαν Φρίμαν κατά την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και κάποιοι το πήραν τοις μετρητοίς. Το αγαπημένο παιδί των Αγγλων, ο Γκάρι Λίνεκερ που λόγω μιας ατάκας που είπε μέσα στον πόνο του για τους Γερμανούς μετατράπηκε εν μια νυχτί θυμόσοφος, παρεξήγησε τον ρόλο του και ξέχασε να σταθεί μπροστά στο καθρέφτη της αλήθειας του. Εκπροσωπώντας το BBC στο Κατάρ, βρέθηκε σε καταγγελτικό οίστρο για το καθεστώς του εμιράτου, και ως πρωταγωνιστής σε μονόπρακτο καταδίκασε τους πάντες και τα πάντα. «Μου προκαλεί έκπληξη που τόσοι Δυτικοί βρίσκονται εδώ», «εδώ δεν υπάρχει κουλτούρα», «δεν συμφωνούμε με τις απόψεις τους αλλά εδώ βρισκόμαστε για δουλειά», ήταν τα «λινεκερικά» βαρύγδουπα. Εξοργισμένοι οι φίλαθλοι που αντί να βλέπουν την τελετή έναρξης είχαν μπροστά τους έναν ψευτο-θυμόσοφο να τους παραδίδει μαθήματα ηθικής για τον κόσμο, αναρωτήθηκαν στα social media γιατί ο Λίνεκερ δέχτηκε να ακριβοπληρωθεί και να πάει στο Κατάρ μαζί με τους συνεργάτες του και δεν έμεινε σπίτι του; Είναι πολλά τα λεφτά, Γκάρι.

One love

Εξελίσσεται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου λαμβάνοντας πολιτικές διαστάσεις. Τόσο για τον εκβιασμό της FIFA με την απειλή τιμωρίας όσων αρχηγών τολμήσουν να φορέσουν το περιβραχιόνιο στα χρώματα του ουράνιου τόξου, όσο και για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το θέμα οι ομοσπονδίες.

Στη Γερμανία έχουν στοχοποιήσει την DFB και η αλυσίδα σουπερμάρκετ Rewe απέσυρε τη χορηγία της από την Εθνική Γερμανίας. Το ίδιο απείλησε εμμέσως να κάνει και η Ντόιτσε Τέλεκομ δείχνοντας την απογοήτευσή της για τον τρόπο που αντιμετώπισε η γερμανική ομοσπονδία την απειλή της FIFA για τιμωρίες.

Η δανή πρώην πρωθυπουργός Χέλε Τόρινγκ Σμιτ που πλέον κατέχει υψηλόβαθμη θέση στην ομοσπονδία της χώρας της παρουσιάστηκε στο γήπεδο, στη διάρκεια του αγώνα με την Τυνησία, έχοντας στα μανίκια της χρώματα του ουράνιου τόξου εν είδει περιβραχιόνιου, ενώ αργότερα δήλωσε πως δεν πρέπει να σταματήσει ο αγώνας για τα δικαιώματα.

Ιρανοί

Ο Εχσάν Χατζισαφί και οι συμπαίκτες του είναι ήδη νικητές. Χωρίς φόβο για τα αντίποινα του καθεστώτος, ύψωσαν ανάστημα, στάθηκαν δίπλα στους συμπατριώτες τους που διαδηλώνουν, διαμαρτυρήθηκαν με κλειστά στόματα στον εθνικό ύμνο, πανηγύρισαν δύο γκολ με κατεβασμένα κεφάλια. Κάποιοι συμπατριώτες τους ξεπέρασαν τα όρια και πανηγύρισαν τη συντριβή της ομάδας τους από τους Αγγλους κρατώντας τη Union Jack.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα  «Kayhan» είδε «Αγγλους, Ισραηλινούς, Σαουδάραβες και άλλους προδότες» πίσω από τη βαριά ήττα με 6-2 για τον ψυχολογικό πόλεμο που εξαπέλυσαν κατά της Team Melli.

in.gr