Ν.Κορέα-ΗΠΑ: Συζητήσεις για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με στοιχεία του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου
1 month, 4 days ago
6

Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον συζήτησαν το ενδεχόμενο διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών γυμνασίων στα οποία θα χρησιμοποιήσουν στοιχεία του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ με στόχο να απαντήσουν στις αυξανόμενες απειλές της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ-γελ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Chosun Ilbo, που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Γιουν παραδέχθηκε ότι «η πυρηνική ομπρέλα» των ΗΠΑ και «η διευρυμένη αποτρεπτική της ικανότητα» δεν αρκούν για να καθησυχάσουν τους Νοτιοκορεάτες.

«Τα πυρηνικά όπλα ανήκουν στις ΗΠΑ, αλλά η προετοιμασία, η κατανομή πληροφοριών, τα γυμνάσια και η εκπαίδευση πρέπει να γίνονται από κοινού από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Γιουν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει δεχθεί «μάλλον θετικά» την ιδέα αυτή.

Οι δηλώσεις αυτές του Νοτιοκορεάτη προέδρου έγιναν μία ημέρα αφού ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε «να αυξηθεί εκθετικά» το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA.

Ο Κιμ ανακοίνωσε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα θα αναπτύξει νέους βαλλιστικούς, διηπειρωτικούς πυραύλους (ICBM) για να αντιμετωπίσει την εχθρότητα, όπως τη χαρακτήρισε, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Το 2022 η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποιούσε σχεδόν κάθε μήνα δοκιμές πυραύλων, περιλαμβανομένου του πιο προηγμένου ICBM που διαθέτει. Συνολικά τη χρονιά που πέρασε προχώρησε σε αριθμό ρεκόρ εκτοξεύσεων.

Το Σάββατο η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς και έναν ακόμη τα ξημερώματα της Κυριακής.

Υπό την προεδρία του Γιούν η Νότια Κορέα αύξησε τα κοινά στρατιωτικά της γυμνάσια με τις ΗΠΑ, τα οποία είχαν μειωθεί στη διάρκεια της πανδημίας covid-19 ή είχαν διακοπεί υπό τον προκάτοχό του καθώς διεξάγονταν συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα.

Μετά την αποτυχία των διακορεατικών διαπραγματεύσεων το 2019 ο Κιμ αύξησε τις προσπάθειες να αναπτύξει το απαγορευμένο πρόγραμμα εξοπλισμών της χώρας του.