Νέα κυβέρνηση στην Ιταλία: Υπ. Εξωτερικών ο Ντι Μάιο, ποιος αναλαμβάνει το δύσκολο έργο στο ΥΠΟΙΚ
6 months, 15 days ago
6

Ο Ρομπέρτο Γουαλτιέρι θα αναλάβει τον δύσκολο ρόλο του υπουργού Οικονομικών, στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, ενώ ο Λουίτζι Ντι Μάιο πάει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας- μεταξύ Κινήματος 5 Αστέρων και Δημοκρατικού Κόμματος- θα ορκιστεί το πρωί της Πέμπτης. Ο Γκουαλτιέρι, ο 53χρονος ευρωβουλευτής θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας της Ρώμης να ενισχύσει την οικονομία της, αλλά και να εξασφαλίσει την έγκριση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2020. Ο Γκουαλτιέρι έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο υπουργείο Αμυνας θα τοποθετηθεί ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Λορέντσο Γκουερίνι.

Υπουργός Εσωτερικών θα αναλάβει η Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, που δεν συνδέεται με κάποιο κόμμα. Η Λαμοργκέζε θα διαδεχθεί τον Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τίναξε στον αέρα τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό, σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ενα εγχείρημα που ναυάγησε.

Τι δείχνουν οι επιλογές του Κόντε για τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας

Η επιλογή των υπουργών που έκανε ο Κόντε μαρτυρά μια πιο φιλοευρωπαϊκή στάση της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας, σχολιάζει το Bloomberg. Παράλληλα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός, που συχνά χαρακτηριζόταν ως μαριονέτα στα χέρια του Ντι Μάιο και του Σαλβίνι στην προηγούμενη κυβέρνηση, τώρα παρουσιάζεται ως πιο ισχυρός ηγέτης.

Ο Κόντε επέβλεψε προσωπικά τον σχεδιασμό του προγράμματος της νέας κυβέρνησης και οι εξουσίες του φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρες, καθώς ο Ντι Μάιο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, σημειώνει το Bloomberg. Ο Ντι Μάιο, που ήταν υπουργός Εργασίας στην προηγούμενη κυβέρνηση, τώρα αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.

Οι εξελίξεις φαίνεται ότι ικανοποιούν τους επενδυτές. «Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης τερματίζει την πολιτική κρίση του καλοκαιριού στην Ιταλία και δίνει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στους επενδυτές», είπε ο Ματέο Τζερμάνο, επικεφαλής της Amundi. Πάντως, παρότι η αποχώρηση Σαλβίνι μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ήρεμη περίοδο για την ιταλική κυβέρνηση, το Κίνημα 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν κοντραριστεί πολλές φορές στο παρελθόν, οπότε δεν μπορούν να αποκλειστούν οι προστριβές μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, προειδοποιεί το Bloomberg.