Νέα Ζηλανδία: Αντιεμβολιαστές καταδίωξαν το βαν της πρωθυπουργού
2 years, 2 months ago
6

Πώς σχολίασε η ίδια το περιστατικό

Αντιεμβολιαστές κατεδίωξαν το αυτοκίνητο της πρωθυπουργού της Νέα Ζηλανδίας, Τζανσίντα Άρντερν, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι σε καμία στιγμή δεν φοβήθηκε για την ασφάλειά της.

Το περιστατικό

Σε βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει και απεικονίζουν το περιστατικό, διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κυνηγώντας το βαν που μεταφέρει την πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, ακούγονται φράσεις όπως «ντροπή σου» και «δεν συναινούμε». Πρόσωπο που τραβά βίντεο από το εσωτερικό άλλου αυτοκινήτου ακούγεται να λέει «εκεί είναι η Τζασίντα» και «αυτό είναι διασκεδαστικό, έχουμε καταδίωξη». Το αυτοκίνητο ακολουθεί το πρωθυπουργικό βαν και κάποια στιγμή κάποιος από το εσωτερικό του αποκαλεί την Άντερν «ναζί» και την καθυβρίζει. Καθώς το όχημα επιχειρεί να εμποδίσει την πορεία του βαν, το βαν αναγκάζεται να στρίψει για να το αποφύγει και έπειτα συνεχίζει την πορεία του.

«Μια κανονική μέρα»

Ερωτώμενη για το περιστατικό το απόγευμα της Τρίτης, ωστόσο, η πρωθυπουργός τη Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι ήταν μια «κανονική μέρα».

«Σε καμία στιγμή δεν φοβήθηκα για την ασφάλειά μου, ούτε για την ασφάλεια εκείνων που με συνόδευαν», υποστήριξε.

«Καθημερινά αντιμετωπίζουμε νέες και διαφορετικές εμπειρίες σε αυτή τη δουλειά… Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μια ένταση ασυνήθιστη για τη Νέα Ζηλανδία. Πιστεύω ότι με τον καιρό αυτό θα αλλάξει».’

Αύξηση των απειλων

Το περιστατικό έρχεται εν μέσω μικρής αλλά αξιοσημείωτης αύξησης των απειλών που δέχονται οι πολιτικοί και τα δημόσια πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας στο νησιωτικό κράτος. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας που δημοσίευσε το 1News αυτή την εβδομάδα, οι απειλές προς τους βουλευτές σημείωσαν ρεκόρ τριετίας μέσα σε ένα μήνα στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Οι απειλές προς πολιτικούς που είναι αρκετά ανησυχητικές ώστε να καταγγελθούν στην αστυνομία παραμένουν σχετικά σπάνιες στη Νέα Ζηλανδία, αγγίζοντας κατά μέσο όρο τις πέντε τον μήνα μέχρι τα τέλη του 2021, όμως ορισμένες φορές φτάνουν ακόμη και τις 16.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε στο 1News ότι τα περιστατικά αφορούν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα αλλά και τη ζωή πολιτικών. Ανάμεσά τους και η περίπτωση ενός ανθρώπου που απείλησε να τοποθετήσει βόμβα στο κοινοβούλιο.

«Μέρος της δουλειάς»

Η Άρντερν δήλωσε την Τρίτη ότι αντιλαμβάνεται αυτά τα περιστατικά ως μέρος της δουλειάς της. «Κατανοώ την κατάσταση ως αντανάκλαση του γεγονότος ότι είμαστε οι άνθρωποι που λαμβάνουν αποφάσεις. Και αν στους ανθρώπους δεν αρέσουν οι αποφάσεις μας, τότε φυσικά και θα ακούσουμε τι έχουν να πουν για αυτό».

Στα τέλη του 2021, η Νέα Ζηλανδία αναβάθμισε τα μέτρα ασφαλείας, μετ από καταγγελίες ότι βουλευτές έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αντιεμβολιαστών, ενώ στις κοινοβουλευτικές υπηρεσίες προστέθηκε ένας μικρός προϋπολογισμός για την αλλαγή… κλειδαριών στις πόρτες των βουλευτών ή την τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας.

Ο υπουργός για την αντιμετώπιση του κοροναϊού και πρόεδρος του κοινοβουλίου, Κρις Χίπκινς, δήλωσε στον Guardian τον Νοέμβριο ότι ένα από τα γραφεία του είχε δεχθεί πολλαπλές επιθέσεις από αντιεμβολιαστές, με αποτέλεσμα να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας. Αυτού του είδους η στρατηγική συγκρούεται με την εκτίμηση που τρέφει η χώρα για την προσβασιμότητα της κυβέρνησης, είχε σημειώσει.

Αν και σχεδόν το 95% των ενηλίκων της χώρας έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού, οριμένοι αντιστέκονται σθεναρά είτε στον ίδιο τον εμβολιασμό, είτε στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά το 40% των εργαζομένων της χώρας, ενώ βάσει των μέτρων που ισχύουν αυτή τη στιγμή στη Νέα Ζηλανδία, για την πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων και τη χρήση υπηρεσιών που απαιτούν στενή επαφή, όπως τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια, απαιτείται επίδειξη υγειονομικού διαβατηρίου.

Με πληροφορίες από Guardian

in.gr