Νέος γύρος απεργιών στα γερμανικά αεροδρόμια, προκαλεί τριγμούς σε οικονομία και αεροπορικές
7 months, 19 days ago
6

Με νέο κύμα κινητοποιήσεων απειλούνται τα γερμανικά αεροδρόμια , με το συνδικάτο των εργαζομένων να προχωρά σε απεργίες ζητώντας άμεσα αυξήσεις -20 ευρώ την ώρα για τους εργαζόμενους στην ασφάλεια- και καλύτερες συνθήκες εργασίας. 

Το συνδικάτο Verdi, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, αρχικά είχε ανακοινώσει ότι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης αύριο, Τρίτη, 15 Ιανουαρίου. 

Παρά ταύτα, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, κινητοποιήθηκαν και οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια του Ανοβέρου, της Βρέμης, της Χάλε, της Δρέσδης και της Ερφούρτης, δηλώνοντας τη συμμετοχή τους στην απεργία. 

Στην εξαγγελία των κινητοποιήσεων αντέδρασε άμεσα η Ενωση Αεροδρομίων ADV, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε πως θα είναι πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία για 180.000 επιβάτες εξαιτίας της ματαίωσης ή καθυστέρησης των πτήσεων. Η ADV έκανε λόγο για «ανεύθυνη συμπεριφορά» σημειώνοντας ότι το συνδικάτο τραβάει την υπόθεση στα άκρα. 

Στον ίδιο τόνο, και η Γερμανική Οικονομική Ενωση Αερομεταφορών, ανέφερε ότι οι απεργίες αποτελούν δυσανάλογη αντίδραση και ότι αυτοί που θα την «πληρώσουν» θα είναι το επιβατικό κοινό και οι αεροπορικές εταιρείες. 

Να σημειωθεί ότι τα συνδικάτα Verdi και DBB ζητούν αύξηση των μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους 23.000 εργαζόμενους στον τομέα της ασφάλειας στα γερμανικά αεροδρόμια. Το Verdi ζητά 20 ευρώ την ώρα για τους εργαζόμενους στην ασφάλεια ωστόσο η εργοδοτική πλευρά αρνείται την αύξηση θεωρώντας την υπερβολική. Οι δυο πλευρές θα συναντηθούν για τέταρτη φορά στις 23 Ιανουαρίου, καθώς οι προηγούμενες συζητήσεις δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές.

Οι κινητοποιήσεις

Την περασμένη Πέμπτη από τις απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν πληγεί τα αεροδρόμια Βόννης-Κολωνίας, Ντίσελντορφ και Στουτγάρδης με αποτέλεσμα να ματαιωθούν περισσότερες από 600 πτήσεις. Την περασμένη Δευτέρα απήργησε και το προσωπικό ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Βερολίνου.

Σύμφωνα με την τελευταία εξαγγελία, το συνδικάτο Verdi κάλεσε σε 24ωρη απεργία την Τρίτη (από τα μεσάνυχτα) τους σχεδόν 700 εργαζόμενους στον τομέα της ασφάλειας. Ο Κρίστελ Τέμπελ, υπεύθυνος του συνδικάτου Verdi για τις περιοχές της Σαξονίας-Άνχαλτ και Θουριγγίας ισχυρίζεται ότι από την πλευρά της εργοδοσίας δεν έχουν κατατεθεί αξιόπιστες προτάσεις και για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι εξωθούνται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, πιο συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο της Λειψίας/Χάλε οι εργαζόμενοι απεργούν από τις 4 πμ μέχρι τις 6 μμ της Τρίτης, στη Δρέσδη από τις 3 πμ μέχρι τις 9 μμ και στην Ερφούρτη από τις 6 πμ μέχρι τις 10 μμ. Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, στη Φρανκφούρτη οι εργαζόμενοι απεργούν από τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι τις 8 μμ.