Nord Stream: Τα δύο σενάρια για τις εκρήξεις – Με δύτες ή drones το σαμποτάζ
1 year, 6 months ago
6

Για «ξένο δάκτυλο» κάνουν λόγο οι Ευρωπαίοι σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη Βαλτική με αφορμή τις διαρροές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 μέσα σ΄ένα 24ωρο και τους ειδικούς να προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι. Το επίμαχο ερώτημα είναι πώς έγινε η δολιοφθορά που έχει προκαλέσει αναστάτωση στη γηραιά ήπειρο.

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και ενώ διεξάγονταν δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες όπου έχουν τον έλεγχο οι φιλορώσοι, η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με το σαμποτάζ στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.

Το γεγονός ότι μέσα σ΄ένα 24ωρο υπήρξαν διαρροές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του αγωγού Nord Stream 1 και 2 , δεν είναι τυχαίο, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, εξηγώντας τα επικρατέστερα σενάρια για τις διαρροές.

«Δύτες τοποθέτησαν εκρηκτικά στους αγωγούς ή μήπως όλη τη δουλειά την έκαναν υποβρύχια drones;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Bild επικαλούμενη Ευρωπαίους ειδικούς.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και κορυφαίοι πολιτικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για «δολιοφθορά», ενδεχόμενο που στηρίζει και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν .

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για την έκρηξη στον αγωγό:

Πρώτο σενάριο: Δύτες τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς. Σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Sun», o Anders Puck Nielsen, ερευνητής στο Βασιλικό Κολέγιο Άμυνας της Δανίας στην Κοπεγχάγη εξηγεί ότι πράγματι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο σενάριο:

«Τεχνικά δεν είναι δύσκολο. Απαιτεί απλώς ένα σκάφος και μερικούς δύτες που ξέρουν πώς να χειρίζονται εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι διαρροές στον αγωγό αερίου είναι εξαιρετικά σπάνιες. Δεν αμφισβητείται πλέον ότι η διαρροή αερίου ήταν στοχευμένη επίθεση. Για το λόγο αυτό αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί μίλησαν για εσκεμμένη ενέργεια».

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» επικαλείται ανώνυμη βρετανική στρατιωτική πηγή , σύμφωνα με την οποία ένα υποβρύχιο θεωρείται ακατάλληλο για μια τέτοια επιχείρηση. Κι αυτό γιατί Βαλτική Θάλασσα δεν είναι αρκετά βαθιά σε αυτά τα σημεία όπου εντοπίστηκαν οι διαρροές.

Σπανίως το βάθος της ξεπερνά τα 100 μέτρα. Κατά συνέπεια, τα υποβρύχια θα ήταν εύκολο να εντοπιστούν.

Μπορεί όμως οι εκρηκτικοί μηχανισμοί να τοποθετήθηκαν από δύτες με τη βοήθεια ενός εμπορικό πλοίου – πιθανόν πριν από μέρες ή εβδομάδες.

Δεύτερο Σενάριο: Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν με υποβρύχια drones

«Τέτοια drones ελέγχονται εξ αποστάσεως. Κατεβαίνουν και εντοπίζουν ακριβώς πού βρίσκονται οι υποθαλάσσιες γραμμές. Στη συνέχεια τοποθετούν μια βόμβα πάνω ή δίπλα τους εξαφανίζονται και στη συνέχεια μπουμ », λέει από την πλευρά του ο Kenneth Øhlenschlæger Buhl από το Τμήμα Στρατηγικής και Επιστήμης Πολέμου στη Νορβηγική Ακαδημία Άμυνας, με έδρα το Όσλο.

Στην περίπτωση των drones είναι εύλογο ότι, το εκρηκτικό υλικό είχε «τοποθετηθεί» εδώ και καιρό.

«Το μόνο πράγμα που περιορίζει τα drones είναι η μακροζωία των μπαταριών», υποστηρίζει ο Buhl, σύμφωνα με τη δανέζικη εφημερίδα «BT».

«Οι διαρροές αγωγών φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σπάνιες», υποστηρίζει ο Νορβηγός στρατιωτικός επιστήμονας και αξιωματικός του ναυτικού, Tor Ivar Strömmen εξηγώντας τον συλλογισμό του:

«Ειδικά επειδή οι υποθαλάσσιες γραμμές αγωγών φυσικού αερίου του Nord Stream είναι αρκετά καινούριες – στην περίπτωση του Nord Stream 2, είναι πολύ καινούριες».

Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο, ότι εμπειρογνώμονες σε Σουηδία και Δανία είχαν εντοπίσει δύο υποθαλάσσιες εκρήξεις τη Δευτέρα, προτού δηλαδή ανιχνευτούν οι διαρροές φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Τη Δευτέρα, η Νορβηγική Αρχή Ασφάλειας Πετρελαίου είχε ήδη καλέσει τις εταιρείες πετρελαίου να είναι πιο προσεκτικές καθώς είχε εντοπίσει αρκετά drones άγνωστης προέλευσης, που ίπταντο κοντά σε τουλάχιστον έξι πλατφόρμες πετρελαίου. Αυτά τα drones αποτελούν «κίνδυνο» και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «για σκόπιμες επιθέσεις».

Όμως και το νορβηγικό υπουργείο Ναυτιλίας τέθηκε σε κινητοποίηση σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των παράνομων δραστηριοτήτων πληροφοριών.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο την αμερικανική μυστική υπηρεσία CIA, αποκαλύπτει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε λάβει προειδοποίηση πριν από εβδομάδες για πιθανές επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική. Μια τέτοια πληροφορία από την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών των ΗΠΑ ελήφθη στο Βερολίνο το καλοκαίρι, επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα που επικαλείται «άτομα που γνωρίζουν τα γεγονότα». Η Ευρώπη πάντως κάνει λόγο για «εσκεμμένη ενέργεια».

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ , υποστήριξε ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας». «Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ενεργειακής υποδομής της Ευρώπης θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και συλλογική απάντηση», τόνισε.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Bild», δύτες από τη κατασκοπευτική υπηρεσία του ρωσικού στρατού «GRU» θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από το σαμποτάζ στους αγωγούς.