Ο Δραγασάκης συμφωνεί με Μητσοτάκη για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών
11 months, 21 days ago
6

Ο Γιάννης Δραγασάκης συντάσσεται με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.

Μια σημαντική σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας προέκυψε στην συζήτηση της τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο Γιάννης Δραγασάκης απαντώντας στη θέση της Ντόρας Μπακογιάννη για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη σε μια τέτοια σκέψη και κάλεσε μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει τροπολογία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί αύριο στην ολομέλεια της βουλης.

«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τη σκέψη επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών.

Έχουμε ζητήσει από το 2016 να προχωρήσουν σε επιβράβευση οι τράπεζες και το μόνο ίδρυμα που αποδέχτηκε ήταν το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων το οποίο επιστρέφει το 20% των τόκων στου συνεπείς δανειολήπτες.

Εμείς πολιτικά συμφωνούμε με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη και ενθαρρύνω τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να ετοιμάσουν μία τροπολογία για να τη συζητήσουμε. Δεν θεωρώ ότι η τράπεζα της Ελλάδος έχει αντίρρηση γιατί θα γίνει με τρόπο που δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα, είμαστε εδώ να το δούμε.»

Ωστόσο, η γενική γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, έδειξε να διαφωνεί με αυτή τη στάση του κ. Δραγασάκη λέγοντας «εμείς δεν θα θέλαμε να δούμε αυτό το θέμα πριν έχουμε τα συνολικά στοιχεία».

Η παρέμβαση αυτή της κ. Απαλλαγάκη προκάλεσε εκ νέου τοποθέτηση του κ. Δραγασάκη, ο οποίος είπε ότι εκφράζει τη βούληση της κυβέρνησης

«Εκφράζω την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, δεν το απορρίπτουμε, μπορείτε να πάρετε και μία εμπειρία από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων».

Τι λένε οι εκπρόσωποι των τραπεζών 

Η γενική γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το πόσα δάνεια θα μπορούσαν να υπαχθούν στο νέο νόμο που φέρνει η κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία, ήταν αποκαλυπτική.

«Τα δάνεια που θα μπορούσαν να υπαχθούν στο νομό σε απόλυτο αριθμό είναι 11 δις. Το ποσό αυτό μεταφραζόμενο σε αριθμό δανειοληπτών είναι περίπου 150.000 Και σε ποσοστό δανειοληπτών είναι γύρω στο 60% με 70% στα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.

Το 75% των ανθρώπων χρωστάει μέχρι 150.000».

Η κ. Απαλαγάκη ανέφερε ακόμα ότι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι περίπου το 25% των δανειοληπτών. «Ένας σημαντικός αριθμός δανειοληπτών είχε περιουσία, είχε τη δυνατότητα και έτσι σχηματίζεται η κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών από την αποδελτίωση των δεδομένων».

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος των τραπεζών, Ηλίας Πλασκοβίτης, είχε αναφέρει διαφορετικά στοιχεία κάνοντας σύγκριση με το συνολικό όγκο των κόκκινων δανείων.

«Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών οι άνθρωποι που θα περιέλθουν μέσα στις διατάξεις του νόμου θα είναι σαφώς λιγότεροι και συνεπώς εκτιμώ ότι θα είναι κάτω από 10% η επίπτωση. Θα ρυθμιστούν γύρω στα 8,5 δισεκατομμύρια κόκκινα δάνεια από τα 84 δις κόκκινων δανείων που υπάρχουν σήμερα.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση της κ. Απαλαγάκη για τους συνεπής δανειολήπτες.

«Οι συνεπείς δανειολήπτες αυτοεπιβραβευονται γιατί έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και δεν πληρώνουν τόκους στη εφορία επειδή πληρώνουν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους.