Ο Ερντογάν το ξεκόβει: Θα πάρουμε τους S-400 και θα τους χρησιμοποιήσουμε
1 year, 9 days ago
6

Μετά και τις τελευταίες προειδοποιήσεις από το Πεντάγωνο για «σοβαρές συνέπειες» αν ολοκληρώσει  η Τουρκία την αγορά των S-400 ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε χθες στο θέμα υποστηρίζοντας ότι η απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων, δεν έχει σε «τίποτα να κάνει» με την ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Ο καθένας γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό το ζήτημα δεν έχει σε τίποτε να κάνει με το ΝΑΤΟ, ούτε με το πρόγραμμα των F-35, ούτε με την ασφάλεια των ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στο Ντιγιάρμπακιρ, πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα δεν  θα ακυρώσει την αγορά.

Το «θέμα δεν αφορά τους S-400», αλλά το γεγονός ότι η Τουρκία «λαμβάνει δράση με την δική της βούληση σε σχέση με τις περιφερειακές εξελίξεις, ειδικά στη Συρία», επέμεινε.

«Είναι ξεκάθαρο γιατί η Τουρκία αγοράζει αυτό το σύστημα αεράμυνας και πώς θα το χρησιμοποίησει», συμπλήρωσε.

Η παράδοση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων – που αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι – είναι ένα από τα κύρια ζητήματα διαμάχης των νατοϊκών συμμάχων.

Η Άγκυρα είναι επίσης προγραμματισμένο να αγοράσει 100 μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ.

«Εάν η Τουρκία πάρει τους S-400, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας, τις στρατιωτικές σχέσεις μας» σημείωσε ο Τσαρλς Σάμερς, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Δεν θα μπορούν να έχουν τα F-35 και τους (πυραύλους) Πάτριοτ» διεμήνυσε.

Ειδικοί ανησυχούν ότι η ανάπτυξη των S-400 θα θεσει σε κίνδυνο την ασφάλεια οπλικών συστημμάτων της Συμμαχίας, ειδικά των αεροσκαφών F-35 εγκαταστάσεων ραντάρ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η πώληση των S-400 εντάσσεται στις προσπάθειες της Μόσχας να φέρει σε δυσχερή θέση το ΝΑΤΟ, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες στις δυτικές προωτεύουσες για τη σχέση του Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βαλντίμιρ Πούτιν.

Προ ημερών κορυφαίο επιτελικό στέλεχος του Πενταγώνου είπε ότι θα εισηγηθεί την αναβολή τηγς παράδοσης F-35 στην Άγκυρα αν προχωρήσει στην αγορά των S-400.