Ο Γκουαϊδό καταγγέλει την απαγωγή του επικεφαλής του γραφείου του
1 year ago
6

Απαγωγή του επικεφαλής του γραφείου του στη διάρκεια της νύχτας καταγγέλλει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό.

Όπως υποστήριξε ο αυτοανακηρυχθείς προσωρινός πρόεδρος της χώρας άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας συνέλαβαν τον Ρομπέρτο Μαρέρο και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

«Συνέλαβαν τον Ρομπέρτο Μαρέρο, τον επικεφαλής του γραφείου μου, με την κατηγορία ότι είχε στην κατοχή του δύο τουφέκια και μια χειροβομβίδα που τοποθετήθηκαν από πρόθεση στο σπίτι του. Η σύλληψη έγινε περίπου στις 02:00 το πρωί (08:00 ώρα Ελλάδας)», έγραψε στο Twitter ο Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί από μια πενηνταριά χώρες στο μπρα-ντε-φερ με τον Νικολάς Μαδούρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο καταδίκασε τη σύλληψη αυτή με ανάρτησή του στο Twitter: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις εφόδους των υπηρεσιών ασφαλείας [του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο] και την κράτηση του Ρομπερτο Μαρέρο, επικεφαλής του γραφείου του μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό».

«Καλούμε για την άμεση απελευθέρωσή του. Απαιτούμε να λογοδοτήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται», συνέχισε.

Ο Μαρέρο συνελήφθη στη διάρκεια επιχείρησης της υπηρεσίας πληροφοριών SEBIN στην κατοικία του. Επιχείρηση της SEBIN πραγματοποιήθηκε και στην κατοικία του βουλευτή της αντιπολίτευσης Σέρχιο Βεργκάρα, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, στη συνοικία Λας Μερθέδες στο Καράκας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά τη σύλληψή του ο Μαρέρο «φώναξε πως (τα μέλη της SEBIN) είχαν τοποθετήσει στο σπίτι του δύο τουφέκια και μια χειροβομβίδα. Τον πήραν μαζί τους και του είπα να κρατήσει γερά», δήλωσε ο Βεργκάρα στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, μια δεκαπενταριά πράκτορες τον έριξαν στο έδαφος και «επισκέφθηκαν» το σπίτι του, στη συνέχεια τον ρώτησαν για το σπίτι του Ρομπέρτο Μαρέρο. Στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, που διήρκεσε δύο ώρες όπως είπε, ήταν παρόντες δύο εισαγγελείς, πρόσθεσε.

«Άρχισαν να χτυπάνε το σπίτι του Ρομπέρτο Μαρέρο, που βρίσκεται μερικά μέτρα από το δικό μου, μέχρι να καταφέρουν να μπουν», είπε. Ένας οδηγός που εργάζεται για το Κοινοβούλιο συνελήφθη επίσης. «Από τότε, η δικτατορία κρατά τους δύο πολίτες», κατέληξε ο Βεργκάρα.

Ο Γκουαϊδό, πρόεδρος της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου αμφισβητώντας τη νομιμότητα της επανεκλογής του Μαδούρο, η οποία στιγματίστηκε από νοθεία, όπως λέει.

Η ΜΚΟ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hommo Foro Penal καταμέτρησε αυτή την εβδομάδα 866 ανθρώπους οι οποίοι συνελήφθησαν για πολιτικούς λόγους στη Βενεζουέλα και χωρίς δικαστική απόφαση η πλειονότητα από αυτούς.