Ο Καναδάς και οι μαύρες σελίδες Ιστορίας
2 years, 9 months ago
6

Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει αρκετές αναφορές στον Καναδά λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών, δείγμα και αυτές της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής.

Όμως ο Καναδάς βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής για έναν επιπλέον, ιδιαίτερα μακάβριο, λόγο: την ανακάλυψη πολλών εκατοντάδων ανωνύμων τάφων σε χώρους παλαιών σχολείων και οικοτροφείων.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα ανακαλύφθηκαν 750 περίπου τάφοι, κυρίως παιδιών, σε οικοτροφείο αυτοχθόνων στον Δυτικό Καναδά ενώ, λίγες ημέρες αργότερα, σε χώρο άλλου παλαιού σχολείου, ανακαλύφθηκαν ακόμα 182 ανώνυμοι τάφοι.

Οι τάφοι αυτοί εκατοντάδων αυτοχθόνων συνδέονται με μία από τις πιο μελανές υποθέσεις στην ιστορία του Καναδά στην οποία είναι αναμεμιγμένη και η καθολική εκκλησία.

Για δεκαετίες, οικοτροφεία και σχολεία, που τελούσαν υπό την ευθύνη του καναδικού κράτους και της καναδικής καθολικής εκκλησίας και που υποτίθεται ότι προσέφεραν σε χιλιάδες παιδιά αυτοχθόνων φροντίδα και εκπαίδευση ,δεν ήταν τίποτε άλλο από τόπους φρικτών μαρτυρίων που πολλές φορές οδηγούσαν και στον θάνατο.

Η εγγραφή στα οικοτροφεία αυτά ήταν υποχρεωτική, ως ένα μέτρο του καναδικού κράτους και της εκκλησίας για την ενσωμάτωση των αυτοχθόνων στην καναδική κοινότητα.

Από τον 19ο αιώνα ως το 1990 στον Καναδά λειτούργησαν πάνω από 130 καθολικά οικοτροφεία, στα οποία «φιλοξενήθηκαν» πάνω από 150.000 παιδιά αυτοχθόνων.

Σύμφωνα όμως με έρευνες της κοινότητας των αυτοχθόνων, οι οποίοι φέρουν το όνομα Πρώτα Έθνη (First Nations – Premières Nations), στα οικοτροφεία βασίλευε η κακοποίηση και η αδιαφορία με αποτέλεσμα 6.000 περίπου παιδιά να πεθάνουν μέσα σε αυτά εξαιτίας ασθενειών, κακουχιών και άλλων αιτιών.

Ο Τζακ Κρούγκερ είναι ένα από τα παιδιά που βρέθηκαν σε αυτά τα κολαστήρια και κατάφεραν τελικά να επιζήσουν. Ήταν 6 ετών όταν, το 1956, τον πήραν διά της βίας από την οικογένειά του και τον μετέφεραν με τρένο και ένα φορτηγό βοοειδών σε ένα από τα οικοτροφεία.

Όπως καταγγέλλει ο Κρούγκερ στην Guardian, με το που έφτασε στο οικοτροφείο, οι κληρικοί  ξεκίνησαν να τον ξυλοφορτώνουν επειδή μιλούσε τη γλώσσα της φυλής του.

«Έχασα τη γλώσσα μου για 40 χρόνια επειδή μου είπαν ότι είναι η γλώσσα του διαβόλου. Μου έκαναν τέτοια πλύση εγκεφάλου που δεν μιλούσα σε κανέναν ούτε άφηνα να μου μιλάει κανείς σε αυτήν την γλώσσα»

«Επιτέλους ο κόσμος μάς ακούει και είμαι χαρούμενος που βρίσκουμε τους τάφους. Θα βρούμε πολύ, πολύ, πολύ, πολύ περισσότερους τάφους»

Όπως χιλιάδες ακόμα τρόφιμοι των οικοτροφείων, ο Κρούγκερ υπήρξε μάρτυρας αδιάκοπων σεξουαλικών και σωματικών κακοποιήσεων συμμαθητών και φίλων του. Ο καλύτερος του φίλος αυτοκτόνησε σε ηλικία μόλις 6 ετών, μετά τον βιασμό του από έναν κληρικό.

Οι αυτόχθονες απαιτούν από τον Πάπα Φραγκίσκο δημόσια συγγνώμη και κάνουν λόγο για γενοκτονία. Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντώ σχολιάζοντας το κύμα των ανακαλύψεων ανώνυμων τάφων, δήλωσε πως δεν αποτελούν είδηση για τους αυτόχθονες και πως οι Καναδοί δεν θα πρέπει να σοκάρονται αφού η ύπαρξη ανώνυμων τάφων είναι γνωστή εδώ και μια δεκαετία. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του ότι θα στηριχθούν οι έρευνες με κάθε τρόπο προκειμένου να αποκαλυφθούν  όλες οι πτυχές αυτής της υπόθεσης.

Η πικρή αλήθεια είναι πως στην ιστορία πολλών χωρών υπάρχουν μαύρες σελίδες μαζικής κακοποίησης και πολλές φορές εξόντωσης φυλετικών ή άλλων μειονοτήτων.

Ελάχιστες όμως κοινωνίες και κυβερνήσεις είναι διατεθειμένες να ανοίξουν τις μελανές αυτές υποθέσεις τους, χωρίς taboo και με στόχο την πλήρη διαλεύκανση και την αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων.

Είναι εύκολο να καταδικάζουμε τα εγκλήματα ενός άλλου λαού. Πως όμως χειριζόμαστε τα σφάλματα ή τα εγκλήματα των δικών μας προγόνων. Πόσοι έτοιμοι είμαστε να ζητήσουμε μια εφ’ όλης της ύλης έρευνα για υποθέσεις και περιόδους, που ως τώρα μάθαμε να προσπερνάμε, σαν να μην έχουν ποτέ συμβεί.

Έτσι, οι περισσότερες κοινωνίες επιλέγουν την ασφάλεια της καταδίκης γεγονότων και περιστατικών που αφορούν την ιστορία άλλων κρατών ενώ ταυτόχρονα κουκουλώνουν αντίστοιχα εγκλήματα της δικής τους.

in.gr