Ο Μακρόν ετοιμάζεται για επανεκίννηση με ανασχηματισμό
8 months, 5 days ago
6

Ευρείες αλλαγές στην κυβέρνησή του ετοιμάζει ο Εμανουέλ Μακρόν σε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω τα σκάνδαλα των περασμένων μηνών και να δώσει νέα ώθηση στην προεδρία του.

Ο 40χρονος Γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ συσκέπτονται εδώ και μέρες για να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν την κρίση που προκάλεσε η τελευταία, αιφνιδιαστική παραίτηση την περασμένη εβδομάδα, του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ και σύμφωνα με γαλλικές εφημερίδες θα ανακοινώσει αύριο, ή ενδεχομένως και απόψε, το νέο υπουργικό συμβούλιο. Αν και το γραφείο του δεν έδωσε λεπτομέρειες φαίνεται ότι ο Μακρόν δεν σκέφτεται απλώς να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα υπουργό αλλά να προχωρήσει σε ευρύτερες αλλαγές, καθώς η δημοτικότητα του καταποντίζεται λόγω του στυλ διακυβέρνησης της χώρας, που θεωρείται  εν πολλοίς αλαζονικό, των σκανδάλων, αλλά και των αποχωρήσεων κορυφαίων υπουργών που άφησαν αιχμές εναντίον του.

Ο Μακρόν βλέπει τη θητεία του σε δύο στάδια, εκ των οποίων το πρώτο περιλαμβάνει την εφαρμογή σκληρών μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό με στόχο την ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας και το δεύτερο, που επισπεύδεται τώρα, προβλέπει την κεφαλαιοποίηση αυτών των προσπαθειών καθ’ οδόν προς τις κάλπες.

Οι μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, θα συνεχιστούν και σ’ αυτή τη νέα φάση υπό το νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμάν Γκριβώ.

Προς το παρόν ο Γάλλος πρόεδρος παραμένει με την πλάτη στον τοίχο καθώς η κυβέρνησή του δεν έχει καταφέρει ακόμη να υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευση για μείωση της ανεργίας στο 7% μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, καθώς παραμένει καθηλωμένο γύρω στο 9%, ενώ τα ποσοστά αποδοχής του κυμαίνονται γύρω στο 30%, το χαμηλότερο αφότου ανέλαβε την προεδρία.

Στο Ελυζέ ευελπιστούν, πάντως, ότι ο μετασχηματισμός θα βοηθήσε τον Μακρόν  να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα, ιδιαίτερα αν συνοδευτεί με αλλαγή του στυλ διακυβέρνησης…