Ο Πούτιν υπόσχεται να ανοίξει τις κάνουλες και «φρενάρει» το ράλι στην αγορά ενέργειας
2 years, 5 months ago
6

Αποκλιμάκωση των τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο – Αναλυτές προειδοποιούν ότι πρόκειται για κίνηση-εκβιασμού, καθώς η Μόσχα περιμένει τη Γερμανία για την πιστοποίηση του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2

Με τον χειμώνα να πλησιάζει και την Ευρώπη να απειλείται από την ενεργειακή κρίση ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε την κατάλληλη στιγμή για να υπενθυμίσει ότι η χώρα του είναι υπερδύναμη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σε μια χαοτική ημέρα χθες με τα futures φυσικού αερίου στην Ολλανδία να σημειώνουν άνοδο 40% σε λίγα λεπτά, ο Πούτιν έτεινε χείρα βοηθείας προς την Ευρώπη για να σταθεροποιήσει την κατάσταση με την υπόσχεται να ανοίξει την κάνουλα του φυσικού αερίου. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. «Ας σκεφτούμε ενδεχομένως την αύξηση της προσφοράς στην αγορά, μόνο που πρέπει να το κάνουμε προσεκτικά. Κάντε ό,τι πρέπει με τη Gazprom και συζητήστε το», είπε ο Πούτιν.

«Αυτή η κερδοσκοπική τρέλα δεν μας κάνει καλό», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις του Πούτιν ήταν αρκετές για να φρενάρουν το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Ο Πούτιν είπε ότι η Gazprom θα στείλει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας. Ωστόσο, μίλησε επίσης για την καταλληλότητα της χώρας ως διαδρομή διαμετακόμισης, λέγοντας ότι τα νέα συστήματα αγωγών της Ρωσίας κάτω από τη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα – που περιλαμβάνουν τον βόρειο ρεύμα 2 – είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ανώτερα.

Η αποστολή μεγαλύτερων όγκων φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι «οικονομικά ασύμφορη για τη Gazprom, επειδή είναι ακριβότερη», είπε ο Πούτιν. «Ο εφοδιασμός μέσω νέων συστημάτων αγωγών που τέθηκαν σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια και τώρα τίθενται σε λειτουργία μειώνει την ποσότητα των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 5,6 φορές», πρόσθεσε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η τρέχουσα κρίση της αγοράς είναι το αποτέλεσμα μιας ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης σε όλο τον κόσμο, η οποία έχει «ζεστάνει» τη ζήτηση ενέργειας. Ένας απροσδόκητα μακρύς και κρύος χειμώνας εξάντλησε την αποθήκη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είπε.

Η Ευρώπη, η οποία καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο, με προμήθειες από τη Μόσχα, δηλώνει εδώ και χρόνια ότι θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της, χωρίς να έχει κανένα αποτέλεσμα. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ρωσία, με βάση τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους, μπορεί και πάλι να προμηθεύσει την Ευρώπη με υδρογονάνθρακες συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, με ποσότητες ρεκόρ.

Ωστόσο, επισήμανε επίσης ένα «λάθος» που έκαναν οι ευρωπαϊκές αρχές, να μετατοπιστούν από μακροπρόθεσμα συμβόλαια που συνήθως ευνοούνται από τη Ρωσία υπέρ μηχανισμών που βασίζονται στην αγορά. «Σήμερα έχει γίνει απολύτως προφανές ότι αυτή η πολιτική είναι εσφαλμένη», είπε ο Πούτιν. «Ως αποτέλεσμα, τώρα η τιμή του φυσικού αερίου έχει σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ και σήμερα προσπαθεί ήδη να φτάσει τα 2.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα»

newmoney.gr