Ο ΠτΔ τιμά τον πολιούχο του Ναυπλίου -Τον Αγιο Αναστάσιο, φημισμένο ζωγράφο της εποχής [εικόνες]
1 year, 1 month ago
6

Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα έτσι και φέτος εορτάζεται η μνήμη του πολιούχου της πόλης του Ναυπλίου Αγίου Αναστασίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλου.

Ο ΠτΔ έφτασε νωρίς το πρωί στο Ναύπλιο για την αρχιερατική θεία λειτουργία για να ακολουθήσει λιτάνευση της εικόνας του αγίου στην πόλη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εφτασε νωρίς το πρωί στην πόλη του Ναυπλίου

Με Βασιλικό διάταγμα της 14ης Νοεμβρίου 1935 μ.Χ. καθιερώθηκε η 1η Φεβρουαρίου ως ημέρα αργίας των καταστημάτων Ναυπλίου.

Μετα τη λειτουργία ακολούθησε λιτανεία στο κέντρο της πόλης

Οπως αναφέρει το argonafplia.gr ο  Άγιος Αναστάσιος ήταν γέννημα θρέμμα του Ναυπλίου και ζωγράφος επιδέξιος ως προς το επάγγελμα.

Αρραβωνιάστηκε εκεί την κόρη ενός χριστιανού και σε λίγες μέρες άκουσε κάποια σφάλματα για την αρραβωνιαστικιά του και την άφησε. Οι συγγενείς της κόρης, του έκαναν μαγικά, για να την αγαπήσει και να την πάρει. Έτσι σε λίγο καιρό υπό την επήρεια των μαγικών, έχασε ο νέος τα λογικά του και γυρνούσε από δω κι από κει.
Όταν τον είδαν οι Τούρκοι, έτσι αλλόκοτο, τον έκαναν να αλλαξοπιστήσει. Ο Θεός όμως τον λυπήθηκε και σε λίγες μέρες του έδωσε την υγεία του. Και ερχόμενος στα συγκαλά του, κατανοεί ότι είναι Τούρκος και ότι φορούσε στο κεφάλι άσπρο σαρίκι. Αμέσως το πετάει στο χώμα και αρχίζει να φωνάζει με δυνατή φωνή και με τόλμη μέσα στο πλήθος των Τούρκων ότι ήταν, είναι και θα είναι για πάντα χριστιανός.