Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προανήγγειλε γεωτρήσεις νότια της Κρήτης μαζί με τη Λιβύη!
1 year, 4 months ago
6

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προανήγγειλε, γεωτρήσεις νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη.

«Εμείς θα κάνουμε τις γεωτρήσεις μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, αλλά έχουμε τις δυνατότητες με τα πλοία μας πάμε σε τρίτες χώρες που διαθέτουν κοιτάσματα αερίου να κάνουμε γεωτρήσεις να εξορύξουμε το αέριο και μαζί να το πουλήσουμε σε άλλες χώρες» ανέφερε ο Ερντογάν.

Αναφέρει ευθέως την Λιβύη με την κυβέρνηση της οποίας (που αναγνωρίζει η Δύση και η Ελλάδα) έχει υπογράψει το γνωστό τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο έχει πρωτοκολληθεί από τον ΟΗΕ ως διεθνή συμφωνία αφού η Αθήνα δεν αντέδρασε καθόλου.

«Έρχονται προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση από διάφορες χώρες. Πρώτη στη σειρά είναι η Λιβύη. Μάς λένε πως μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοιου είδους συνεργασία. Υπάρχει αυτή η κατάσταση», υποστήριξε στη συνέχεια ο Ερντογάν.

Το ερώτημα είναι πολύ απλό: Τι θα πράξει η Αθήνα όταν προκλητικά οι Τούρκοι έρθουν για έρευνες νοτίως της Κρήτης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Γιατί η εμπειρία της προηγούμενης φοράς που είχαν επιτρέψει στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να πραγματοποιεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (στο Καστελόριζο) δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Τότε το Oruc Reis έπρεπε να βυθιστεί, τόσο απλά.

Απειλές πολέμου από Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προχώρησαν στις γνωστές πολεμικές δηλώσεις.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση. Η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης στα φιλοκυβερνητικά δίκτυα ATV και A Haber, το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μάλιστα τη χώρα μας να… συνέλθει, λέγοντας πως η πρόσφατη δοκιμαστική βολή του πυραύλου Tayfun «τρέλανε» την χώρα μας, γνωστοποιώντας πως οι επόμενοι βαλλιστικοί πύραυλοι θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια.

«Η τελευταία δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς είναι πολύ σημαντική και δείχνει το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η αμυντική μας βιομηχανία.

Η τελευταία δοκιμή ήταν του πυραύλου Tayfun. Η δοκιμή του Tayfun τρέλανε την Ελλάδα. Με συνεχιζόμενη διαδικασία θα αυξηθεί και η απόσταση ακόμα και στα 561 χιλιόμετρα. Οι Έλληνες φοβήθηκαν γιατί η Αθήνα είναι μέσα στην εμβέλειά του».

Ο Ερντογάν έκανε επίσης λόγο και για «καλά νέα» που αφορούν τα βλήματα Cenk και Traveler, αλλά και για το «εθνικό» μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο -όπως υποστήριξε- «θα βγει από το υπόστεγο το 2023», ενώ θα τεθεί σε λειτουργία και η πρώτη τουρκική φρεγάτα που «θα ενισχύσει τη δύναμή μας στις θάλασσες», όπως είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στον ρόλο της Ανατολικής Θράκης στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, λέγοντας πως βρίσκεται στην «ατζέντα» των συζητήσεων με την Ρωσία, με την οποία συνεργάζονται στενά και για την κατασκευή και λειτουργία των πυρηνικών σταθμών του Ακούγιου και της Σινώπis

 pronews.gr

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι, απειλώντας ουσιαστικά με εμπόλεμη σύρραξη, αν συμβεί κάτι τέτοιο.