Ο σεισμός στην Τουρκία «σήκωσε» κτίριο και το… πάρκαρε πάνω σε αυτοκίνητα – ΕΙΚΟΝΕΣ σοκ
1 year, 2 months ago
6

Οκτώ ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην συνοριακή περιοχή της Τουρκίας και της Συρίας, όλο και περισσότερα περιστατικά κατασκευαστικών λαθών στις περιοχές των γειτονικών χωρών έρχονται στο φως της δημοσιότητας

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες από την πόλη Αντιγιαμάν, όπου ένα σπίτι ανασηκώθηκε από τον σεισμό και «προσγειώθηκε» πάνω σε τρία αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα δίπλα του.

Η εικόνα είναι πραγματικά σοκαριστική. H πόλη υπέστη τεράστιες καταστροφές, με εκατοντάδες κτίρια να έχουν ισοπεδωθεί.

Την ώρα που καθηγητές αντισεισμικών κατασκευών αναλύουν τους λόγους που τα περισσότερα κτίρια στην Τουρκία κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι» μετά τα φονικά Ρίχτερ, οι νέες εκτιμήσεις των γεωλόγων για την Κωνσταντινούπολη μοιάζουν με σενάριο τρόμου.

Η Τουρκία στέκεται πάνω σε δύο ρήγματα, το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, γι’ αυτό και ως χώρα δίνει συχνότερα σεισμούς. Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις των γεωλόγων ανά τον κόσμο, η Κωνταντινούπολη θα πέσει θύμα σεισμικής δόνησης άνω των 7 Ρίχτερ μέσα στα επόμενα 70 χρόνια.

Την εν λόγω προειδοποίηση απηύθυνε το δίκτυο CBC, υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις των γεωλόγων για μεγάλο σεισμό στην πόλη των 15 εκατ. κατοίκων, υπογραμμίζοντας πως αν η Τουρκία δεν αλλάξει σκεπτικό σήμερα κιόλας, αύριο θα θρηνήσει ακόμα περισσότερους νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως γράφει το αμερικανικό δίκτυο, αν οι 37.000 νεκροί στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία οφείλονται στην αντισεισμική ανεπάρκεια των κτισμάτων τους, τότε τι θα συμβεί όταν ο Εγκέλαδος πλήξει τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που αντιμετωπίζει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα; Η ανησυχία των γεωλόγων για την περιοχή είναι μεγάλη, επειδή οι σεισμοί εκεί προχωρούν κατά μήκος του ρήγματος και γιατί τα κτίρια στην Κωνσταντινούπολη δεν έχουν αντισεισμικό σχεδιασμό, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σχετικές εκτιμήσεις από το δημαρχείο της πόλης, που αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Τουρκίας, κάνουν λόγο για 14.500 νεκρούς στην περίπτωση που ένας σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ πλήξει τα εδάφη της τις νυχτερινές ώρες.

Ανάλογη έρευνα Ευρωπαίων γεωλόγων ανεβάζει τον ίδιο αριθμό σε 30.000 με 40.000 νεκρούς. «Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι απλά προάγγελος των όσων θα διαδραματιστούν στην Κωνσταντινούπολη», αναφέρει ο Ιχσάν Έντζιν Μπαλ, καθηγητής της ερευνητικής ομάδας για την αντίσταση των κτιρίων απέναντι στους σεισμούς στο πανεπιστήμιο Hanze της Ολλανδίας.

«Το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, αλλά το πότε. Ίσως αύριο, ίσως σε 50 χρόνια ή ίσως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος» εκτίμησε από την πλευρά του ο Γερμανός καθηγητής Γεωφυσικής Ντίτριχ Λάνγκε, που μελετά το τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που περνά κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά και συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

«Αν αυτό συμβεί θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς λόγω του μεγάλου πληθυσμού της και τα κτίρια της δεν είναι έτοιμα για ένα τέτοιο χτύπημα», εξήγησε η Τζοάνα Φορ Γουόλκερ, καθηγήτρια της γεωλογίας των σεισμών και του περιορισμού του ρίσκου της καταστροφής στο ινστιτούτο Institute for Risk & Disaster Reduction στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου.