Ο Τραμπ «πάγωσε» τα F-35 στην Τουρκία -Σπεύδει στις ΗΠΑ ο Χουλουσί Ακάρ
1 year, 25 days ago
6

Κλιμακώνεται το μπρα ντε φερ μεταξύ Ουάσινγκτον και Αγκυρας, για τους εξοπλισμούς, καθώς οι ΗΠΑ «μπλοκάρουν» την παράδοση F-35 στην Τουρκία, που επιμένει στην αγορά των ρωσικών S-400.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, Γιασάρ Γκιουλέρ, ταξιδεύουν εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη. Εκεί, θα συναντηθούν με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν και θα συνομιλήσουν για τη Συρία, αν και το ζήτημα των ρωσικών S-400 και των αμερικανικών F-35 που θέλει να προμηθευτεί η Αγκυρα αναμένεται επίσης να συζητηθεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τις προηγούμενες ημέρες νομοσχέδιο για τις κρατικές δαπάνες, το οποίο «μπλοκάρει» την παράδοση F-35 στην Τουρκία, μέχρι οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας να ετοιμάσουν μια επικαιροποιημένη έκθεση σχετικά με την αγορά ρωσικών S-400 από την Τουρκία.  

Πάντως, αυτή η εξέλιξη δεν φαίνεται να πτοεί την Αγκυρα. Ο επικεφαλής της επιτροπής εξοπλισμών της Τουρκίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ δήλωσε την Τετάρτη πως η πρώτη συστοιχία των ρωσικών S-400 αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούλιο και θα ενεργοποιηθεί έως τον Οκτώβριο. Η παράδοση της δεύτερης συστοιχίας θα «καθυστερήσει για λίγο», συμπλήρωσε.

Ο Ντεμίρ όμως εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την αμερικανική πρόταση αναφορικά με την πώληση συστήματος αεράμυνας Patriot. Υπενθυμίζεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα αποφασίσει αν θα αγοράσει το αμερικανικό σύστημα, αλλά τόνισε πως ούτως ή άλλως θα αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους.

«Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε το περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες της πρότασης ως έχουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ντεμίρ. «Οι όροι πρέπει να συζητηθούν, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που πρέπει να διευκρινιστούν και πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν και του ζήτησε να αθετήσει τη συμφωνία με τους Ρώσους και να αγοράσει τους αμερικανικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα middleeasteye, που επικαλείται δύο τουρκικές πηγές, το τηλεφώνημα έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτό, ο Πενς ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να ακυρώσει τη συμφωνία για την αγορά S-400 και να προτιμήσει τους Patriot. Ομως, ο Ερντογάν του απάντησε ότι η συμφωνία της Αγκυρας με τη Μόσχα είναι σε φάση που δεν υπάρχει γυρισμός, αλλά του επισήμανε πως οι Patriot δεν πληρούν και τα τρία κριτήρια που θέλει η Τουρκία: έγκυρη παράδοση, παραγωγή από κοινού και μεταφορά τεχνογνωσίας. Ο Πενς του είπε πως η Ουάσινγκτον μπορεί να επισπεύσει την παράδοση, αλλά δεν έδωσε καμία υπόσχεση για τα άλλα δύο ζητήματα.