Observer: Οργισμένοι οι Έλληνες πυροσβέστες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις πυρκαγιές
1 year, 1 month ago
6

Οργή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, που προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων ατόμων εκφράζουν μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Observer.

Ο πρόεδρος των Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δηλώνει ότι οι αρχές δεν ήταν μόνο θλιβερά κακές στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αλλά απέτυχαν να απολογηθούν για την τραγωδία.

«Η Πυροσβεστική συνέστησε την εκκένωση της περιοχής αλλά δεν εισακούστηκε»

«Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ότι δεν υπήρξαν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, αλλά αυτό που δεν λέει είναι ότι υπήρξαν χιλιάδες μικρά λάθη», δήλωσε στον Observer, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά τα λάθη δημιούργησαν το μεγάλο λάθος και γι’ αυτό είχαμε έναν τόσο πρωτοφανή αριθμό θανάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, η Πυροσβεστική συνέστησε την εκκένωση της περιοχής, αλλά δεν εισακούστηκε. Επιπλέον, η μετεωρολογική υπηρεσία δεν κατάφερε να προβλέψει τους ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα μέχρι και 124 χλμ/ώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

«Απλά δεν μπορούσαν να απογειωθούν με τέτοιους ανέμους. Εάν η μετεωρολογική υπηρεσία είχε αυξήσει το επίπεδο κινδύνου και εξέδιδε προειδοποίηση, τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να είχαν πάει σε διαφορετικό αεροδρόμιο. Και επειδή δεν υπήρχε πρόβλεψη, οι πόροι μας ήταν διάσπαρτοι» επέμεινε ο κ. Σταθόπουλος.

«Ο πρωθυπουργός δεν φάνηκε καλά ενημερωμένος για το μέγεθος της καταστροφής»

Η κυβέρνηση μένει εκτεθειμένη από την ιστορία. Σε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές, πολλά θύματα ήταν παιδιά και τα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν να «χτενίζουν» γη και θάλασσα για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

«Από την αρχή, οι αρχές φαίνεται ότι υποτίμησε την κλίμακα και την ταχύτητα των πυρκαγιών κατά μήκος των ακτών της Αττικής. Όταν οι φλόγες είχαν ήδη καταστρέψει το Μάτι, όπου ο αριθμός των νεκρών είναι και ο μεγαλύτερος, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεν φάνηκε καλά ενημερωμένος για το μέγεθος της καταστροφής, λέγοντας στους Έλληνες μετά από συνάντηση στο κέντρο επιχειρήσεων: “Ορισμένοι συμπολίτες μας είναι σε κίνδυνο… Ορισμένοι έχουν παγιδευτεί στις παραλίες. Θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα”», αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη αλλά δεν δέχεται την παραίτηση Τόσκα

«Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, αλλά συνέχισε να μην ικανοποιεί τις εκκλήσεις για παραίτηση του Νίκου Τόσκα, και άλλων αξιωματούχων. Απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο, επανέλαβε τον ισχυρισμό του Τόσκα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία φαίνεται να δείχνουν εμπρησμό», προσθέτει ο συντάκτης.

Όμως, αναφέρει το δημοσίευμα, η αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής απέρριψε τη θεωρία, υποστηρίζοντας ότι «η πυρκαγιά είναι πιθανό να πυροδοτήθηκε από κάποιον που έκαιγε ξύλα στην περιοχή του Νταού Πεντέλης, όπου όπως είναι γνωστό ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ταυτότητα του ανθρώπου είναι ήδη γνωστή».

Βαρουφάκης: Οι κυβερνήσεις θεωρούν βολικό να κατηγορούν τους εμπρηστές ακόμη και ξένους πράκτορες

«Οι ελληνικές κυβερνήσεις, κατά παράδοση, θεωρούν βολικό να κατηγορούν τους κερδοσκόπους, τους εμπρηστές, τους τρομοκράτες, ακόμη και τους ξένους πράκτορες», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. «Οι υπάλληλοι αποφεύγουν να παραδεχθούν την έλλειψη ετοιμότητας και την αποτυχία τους να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τους κατάλληλους νόμους και τους κανονισμούς ασφαλείας», πρόσθεσε.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις δύο παραιτήσεις αντιδημάρχων στο Μαραθώνα, την περιοχή που επλήγη περισσότερο από τις πυρκαγιές, επικαλούμενοι λόγους συνείδησης.

Η λιτότητα έχει επιπτώσεις στην πυροπροστασία

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα έχει παίξει επίσης ρόλο στην αδυναμία των αρχών να ανταποκριθούν στην καταστροφή. Το επιχείρημά του βρίσκει σύμφωνο τον κ. Σταθόπουλο, που σημειώνει ότι οι περικοπές έχουν καταστήσει άχρηστο τουλάχιστον το 30% των πυροσβεστικών μηχανών.

«Περίπου το 15% του στόλου μας των 1.750 οχημάτων είναι εκτός δρόμων επειδή έχουν χρόνια προβλήματα και είναι παλιά», δήλωσε. «Περίπου 15% των οχημάτων χρειάζονται ανταλλακτικά την προμήθεια των οποίων δεν μπορούμε να αντέξουμε.

Ως πυροσβέστες, παίρνουμε όρκο να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους. Γνωρίζουμε πότε να προτείνουμε την εκκένωση των περιοχών, αλλά για κάποιο λόγο η σύστασή μας δεν εισακούστηκε. Είναι μια μεγάλη τραγωδία για τη χώρα και οφείλονται συγγνώμες», κατέληξε ο κ. Σταθόπουλος.