Οι φρικαλεότητες του Κιμ Γιονγκ Ουν: Εκδιώξεις, δολοφονίες, βιασμοί
11 months, 28 days ago
6

Με τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας την Τρίτη στη Σιγκαπούρη, οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα περίμεναν από τον Τραμπ κάποια αναφορά στα εκτεταμένα εγκλήματα της ανθρωπότητας στη Βόρεια Κορέα.

Η βιαιότητα με την οποία κυβερνά ο Κιμ είναι άλλωστε τέτοια που καθιστά το έθνος του μεταξύ των χειρότερων παραβατών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

Στη Βόρεια Κορέα, τα εγκλήματα αυτά συνεπάγονται «εξόντωση, δολοφονία, υποδούλωση, βασανιστήρια, φυλάκιση, βιασμό, αναγκαστικές αμβλώσεις και άλλες σεξουαλικές βιαιοπραγίες, διώξεις για πολιτικούς, θρησκευτικούς, φυλετικούς λόγους και λόγους φύλου, βίαιη μετακίνηση πληθυσμών, αλλά και η απάνθρωπη πράξη της συνειδητής πρόκλησης της παρατεταμένης πείνας», κατέληγε μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών του 2014 που εξέτασε τη Βόρεια Κορέα.

Εδώ είναι μερικές από τις φρικαλεότητες που συνέβησαν εκεί υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως τις κατέγραψε η συγκεκριμένη έκθεση:

Ένα δίκτυο φυλακισμένων

Πολλοί Βορειοκορεάτες ζουν με τον φόβο. Αυτό δεν συμβαίνει φυσικά… τυχαία. Είναι σχεδιασμένο και ενισχύεται από το αδίστακτο αστυνομικό κράτος της χώρας.

Οι άνθρωποι που κατηγορούνται για πολιτικά εγκλήματα συλλαμβάνονται και καταδικάζονται σε στρατόπεδα φυλάκισης χωρίς δίκες, ενώ οι οικογένειές τους συχνά παραμένουν στο σκοτάδι για την τύχη τους. Έως και 120.000 κρατούμενοι βρίσκονταν στις τέσσερις μεγάλες πολιτικές φυλακές της χώρας το 2014 και κρατούνταν υπό φρικιαστικές συνθήκες, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι κρατούμενοι λιμοκτονούν, αναγκάζονται να εργάζονται, βασανίζονται και βιάζονται. Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα καταρρίπτονται μέσω αναγκαστικών αμβλώσεων και παιδοκτονίας. Ορισμένοι εκτελούνται – μερικές φορές δημόσια. Εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι έχουν πεθάνει στα στρατόπεδα κατά τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Εκτός από τα πολιτικά στρατόπεδα, η Βόρεια Κορέα διαθέτει επίσης φυλακές για όσους κατηγορούνται για απλά εγκλήματα. Ορισμένες φυλακές είναι βραχυπρόθεσμα στρατόπεδα εργασίας. Άλλες κρατούν κρατουμένους που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια βασανιστήρια, πείνα κλπ.

Οι εχθροί του Κιμ, εκτελούνται

Από τότε που ο Κιμ ανέβηκε στην εξουσία το 2011, αναλαμβάνοντας από τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ, εδραίωσε την εξουσία του με εκτελέσεις. Κατά τα πρώτα έξι χρόνια ως ηγέτης της Βόρειας Κορέας, διέταξε τις εκτελέσεις τουλάχιστον 340 ατόμων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας, ένα παρακλάδι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το 2016, ο Κιμ Γιονγκ Τζιν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για την παιδεία, στήθηκε στο απόσπασμα και εκτελέστηκε, αφού έδειξε «ασεβή στάση» σε μια συνάντηση. Ο Χιον Γιονγκ Τσολ, στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων, κοιμήθηκε σε μια συνάντηση. Εκτελέστηκε με αντιαεροπορικό όπλο.

Η οικογένεια δεν είναι επίσης εκτός ορίων. Ένας από τους θείους του Κιμ, ο Τζανγκ Σονγκ Θέακ, καταδικάστηκε για προδοσία. Εκτελέστηκε με αντιαεροπορικά πολυβόλα, ενώ στη συνέχεια το σώμα του κάηκε με φλογοβόλα.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο ετεροθαλής αδελφός του αρχηγού της Βόρειας Κορέας, σκοτώθηκε πέρυσι με πολύ δημόσιο τρόπο: κοντά σε ένα check-in counter στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία. Δύο γυναίκες, όπως φάνηκε στις κάμερες ασφαλείας, τον πλησίασαν κι έτριψαν μια ουσία στο πρόσωπό του – έναν χημικό παράγοντα γνωστός ως VX.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ ήταν νεκρός μέσα σε λίγα λεπτά. Οι γυναίκες συνελήφθησαν, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες προσκόμισαν στοιχεία που έδειξαν ότι η Βόρεια Κορέα ήταν υπεύθυνη για την επίθεση.

Μία μηχανή καθολικής πλύσης εγκεφάλου

Συχνά οι πρώτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οι Δυτικοί αποδίδουν στη Βόρεια Κορέα, εκτός από την απαγόρευση εξόδου των Βορειοκορεάτων από τη χώρα, είναι τα μέτρα που λαμβάνει για την πλύση εγκεφάλου των πολιτών της.

Σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εκπονήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της και έχει έκταση πάνω από 300 σελίδες, η Βόρεια Κορέα «εκμεταλλεύεται μια καθολική μηχανή πλύσης εγκεφάλου η οποία ξεκινά από την παιδική ηλικία για να προπαγανδίσει μια επίσημη λατρεία στην προσωπικότητα του ηγέτη και να φέρει απόλυτη υπακοή» στον Κιμ.

Η ανεξάρτητη σκέψη εκμηδενίζεται και η προπαγάνδα που δοξάζει το κράτος είναι άφθονη, όπως ανέφερε η έκθεση, καθώς και η προπαγάνδα που προορίζεται να «υποκινήσει εθνικιστικό μίσος εναντίον επίσημων εχθρών» όπως η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Χριστιανισμός θεωρείται «σοβαρή απειλή»

Η Βόρεια Κορέα θεωρεί επικίνδυνη τη διάδοση των περισσότερων θρησκειών, αλλά ο Χριστιανισμός θεωρείται «ιδιαίτερα σοβαρή απειλή», διότι «παρέχει μια πλατφόρμα κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης και αλληλεπίδρασης εκτός του κράτους», σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι χριστιανοί αποκλείονται από την άσκηση της θρησκείας τους, κι όσοι έχουν πιαστεί να την ασκούν «υπόκεινται σε αυστηρές τιμωρίες», ανέφερε η έκθεση. Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας συγκρίνουν επίσης τους χριστιανούς με αυτούς που κρατούνται σε στρατόπεδα φυλακίσεων, εκείνους που προσπαθούν να φύγουν κι «άλλους που θεωρούνται ότι εισάγουν ανατρεπτικές επιρροές», ανέφερε η έκθεση.

Σε συνεντεύξεις με τους New York Times το 2012, τέσσερις βορειοκορεάτες είπαν ότι είχαν προειδοποιήθει ότι οι αστυνομικοί έψαχναν όσους μιλούσαν σε δημοσιογράφους ή χριστιανούς ιεραποστόλους. «Αν η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι διαβάζω τη Βίβλο, είμαι νεκρή», είπε μια γυναίκα.

Στη λίστα παρακολούθησης του 2018, η χριστιανική ομάδα Open Doors κατέταξε τη Βόρεια Κορέα το χειρότερο έθνος στον κόσμο για τους χριστιανούς και σε δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα η ομάδα κάλεσε τους Χριστιανούς να συμμετάσχουν σε 24 ώρες προσευχής και νηστείας τη Δευτέρα πριν από τη συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ.

Εσκεμμένη λιμοκτονία ως παιχνίδι εξουσίας

Δύο με τρία εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια ενός εκτεταμένου λιμού στη Βόρεια Κορέα τη δεκαετία του 1990, όπως ανέφεραν οι New York Times το 1999, όταν η χώρα άρχισε να ανακάμπτει.

Την εποχή εκείνη, η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε τα τρόφιμα ως εργαλείο για την επιβολή της πολιτικής πίστης, δίνοντας προτεραιότητα στην κατανομή τους με βάση το ποιος ήταν πιο χρήσιμος στο πολιτικό σύστημα του έθνους, ανέφερε η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Πιο πρόσφατα, ο κρατούμενος πληθυσμός στα στρατόπεδα πολιτικών φυλακών της Βόρειας Κορέας έχει υποβληθεί σε «σκόπιμη πείνα», σύμφωνα με την έκθεση, προσθέτοντας ότι οι ύποπτοι λιμοκτονούν ώστε «να αυξηθεί η πίεση που τους ασκείται για να ομολογήσουν και να ενοχοποιήσουν κι άλλα άτομα».

Όταν πραγματοποιήθηκε η έκθεση το 2014, διαπίστωθηκε ότι η πείνα και ο υποσιτισμός ήταν ακόμα διαδεδομένα προβλήματα μεταξύ του γενικού πληθυσμού και θάνατοι από την πείνα συνέχισαν να αναφέρονται.

Αυτό ώθησε την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών να εκφράσει ανησυχίες ότι μπορεί να συμβεί μια ακόμη μαζική λιμοκτονία. «Οι νόμοι και οι πολιτικές που παραβιάζουν το δικαίωμα σε επαρκή τροφή παραμένουν σε ισχύ», ανέφερε η έκθεση.