Ομιλία Ζάεφ με… απρόοπτα στο Ευρωκοινοβούλιο: Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
9 months, 3 days ago
6

Με ευχαριστίες στον Αλέξη Τσίπρα και αναφορές, ξανά, στην αναγνώριση της εθνότητας και της γλώσσας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μίλησε σήμερα (13.09.2018) για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο. Από την ομιλία του δεν έλειψαν τα… απρόοπτα, με τον Έλληνα ευρωβουλευτή Νότη Μαριά να αποχωρεί.

«Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο και έκανε λόγο για μια καταπληκτική ευκαιρία που δίνεται στη χώρα του, την οποία «δεν πρόκειται να χάσουμε». Ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως για πρώτη φορά, πρωθυπουργός της χώρας του μιλάει στην Ευρωβουλή και μάλιστα στη γλώσσα του.

Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε και για παρανοήσεις με την Ελληνική Δημοκρατία, οι οποίες όμως μετατράπηκαν σε συνεργασία. Ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Και οι δυο, είπε, «κάναμε παραχωρήσεις αλλά και οι δυο καταφέραμε πάρα πολλά προς όφελος των χωρών μας, παραμερίσαμε ένα εμπόδιο που βρισκόταν εκεί 25 χρόνια».

Μιλώντας για το δημοψήφισμα που θα γίνει στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε πως ο λαός της χώρας του βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μίλησε για ιστορική ευκαιρία ώστε το όνειρο της ένταξης στην Ε.Ε. να γίνει πραγματικότητα. «Μακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι, τουρκογενείς και όσοι ζουν στη χώρα μου επιθυμούν διακαώς την ένταξη στην Ένωση. Πάνω από το 75% του πληθυσμού υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ. Νιώθουν Ευρωπαίοι, ανήκουν στην Ευρώπη», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ καταχειροκροτήθηκε από τους ευρωβουλευτές όταν τελείωσε την ομιλία του.

Αποχώρηση πριν την ομιλία Ζάεφ

Πριν εμφανιστεί στην αίθουσα του Ευρωκοινουλίου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αποχώρησε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς. Ο κ. Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια είπε: «Σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόκειται για μια φιέστα προκειμένου να στηριχθεί η κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε ο Ζάεφ με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου. Καταγγέλλω την παρουσία Ζάεφ στην Ευρωβουλή και δεν πρόκειται με την παρουσία μου να νομιμοποιήσω τις σπονδές στον Ζάεφ και στην κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών».