Ορμπαν: Το αίτημα ασύλου του Γκρουέφσκι θα εξεταστεί -Ζάεφ: Μην δίνετε καταφύγιο σε εγκληματίες
6 months, 26 days ago
6

Η ουγγρική κυβέρνηση επιβεβαίωσε το αίτημα ασύλου του Νίκολα Γκρουέφσκι, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, για να εκτίσει διετή ποινή φυλάκισης για διαφθορά.

Το αίτημα υποβλήθηκε στο κεντρικό γραφείο του Γραφείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουδαπέστη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν. «Με δεδομένο ότι διετέλεσε πρωθυπουργός αυτής της χώρας επί δέκα χρόνια, για λόγους ασφαλείας, οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν στον κύριο Γκρουέφσκι να υποβάλει αίτημα ασύλου και να ακουστεί. Η “Μακεδονία” είναι ένας στρατηγικός εταίρος και σημαντικός σύμμαχος της Ουγγαρίας. Το αίτημα θα εξεταστεί σε αμιγώς νομική βάση», ανέφερε ακόμη.

Ο Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του κάλεσε την Ουγγαρία να μην χορηγήσει «καταφύγιο σε εγκληματίες». Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ζήτησε από τη Βουδαπέστη να σεβαστεί τη διεθνή πρακτική, αποφεύγοντας να φιλοξενήσει ένα καταδικασμένο άτομο σε ένα κράτος δικαίου σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Το αίτημα ασύλου του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ορμπαν, καθώς αυτός τον είχε στηρίξει στο δεύτερο γύρο των εκλογών της και επαίνεσε τις προσπάθειες του κόμματος του Γκρούεφσκι να σταματήσει το πέρασμα των μεταναστών από την βαλκανική οδό προς τη Δυτική Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters, DPA