Οταν ο Τσίπρας ζητούσε ευνοϊκή ρύθμιση των δανείων του ΣΥΡΙΖΑ από την Εθνική [έγγραφα]
5 months, 10 days ago
6

Η εισαγγελική δίωξη κατά 120 περίπου τραπεζικών στελεχών  για τα δάνεια των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την περίοδο 2005-2011, εξαίρεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ με την αιτιολογία ότι τα δάνειά τους εξυπηρετούνται κανονικά.

Ο χρόνος που έγιναν οι διώξεις εξυπηρετεί καταφανώς πολιτικές σκοπιμότητες, λίγες εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες για ευρωεκλογές και αυτοδιοίκηση (τουλάχιστον).

Είναι απορίας άξιον ωστόσο, ότι στο πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη  εγκαλούνται τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το γεγονός πως οι επίμαχες δανειοδοτήσεις εγκρίνονταν και χορηγούνταν χωρίς καμία εξασφάλιση για τις τράπεζες αφού η μοναδική εγγύηση που ελάμβαναν ήταν μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων βασιζόμενες στα εκλογικά ποσοστά τους. Κατά την εκτίμηση του κ. Καλούδη που ουσιαστικά γίνεται δεκτή από την Οικονομική Εισαγγελία καθώς ζητά την άσκηση ποινικών διώξεων, για τις πιστώσεις αυτές στα δύο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά δεν υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί εξασφάλιση μία μελλοντική χρηματοδότηση στηριζόμενη στον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης του δανειζόμενου.

Οπως προκύπτει όμως από τα έγγραφα που εξασφάλισε και αποκαλύπτει το iefimerida.gr το ίδιο ακριβώς έπραξε και ο ΣΥΡΙΖΑ: Μόλις το 2017 ζητούσε ρυθμίσεις από την Εθνική Τράπεζα με βάση τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις από το 2019-2023!

Και όχι μόνον αυτό. Το 2010, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε νέα δάνεια για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ απαιτώντας να μην προσδιορίζονται «αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά με χρηματοοικονομικά κριτήρια».

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2010, ο πρόεδρος του (τότε) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέξης Τσίπρας, σε επιστολή του προς τον τότε πρόεδρου του ΔΣ της Εθνικής κ. Βασίλη Ράπανο έθετε δύο αιτήματα: «Αντιμετωπίζουμε αδυναμία εξυπηρέτησης συσσωρευμένων οικονομικών αναγκών μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός. Οι ανάγκες αυτές που αφορούν μισθολογικές δαπάνες και λοιπά λειτουργικά έξοδα ανέρχονται στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό ζητούμε να μας χορηγηθεί από την Ε.Τ ως δάνειο».

Το δεύτερο αίτημα συνδέεται με την προσπάθεια μιας μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης του συνολικού δανεισμού μας. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ τουλάχιστον για μια δεκαετία δανειζόταν όταν ήταν απολύτως αναγκαίο από την Ε.Τ. με την οποία διατηρούσε αποκλειστική σκέση, ποσά κάτω από τα έσοδά του και τα επέστρεφε εντός έτους. Η σχέση αυτή διαταράχθηκε από εξαιρετικά αυξημένες δαπάνες λόγω των διπλών εκλογών του 2009 και από την καθίζηση της κρατικής χρηματοδότησης του 2010»

Ο Αλ. Τσίπρας επιζητά «ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την αποπληρωμή του χρέους με την διαμόρφωση σταθερών κανόνων και υποχρεώσεων»

«Μας είναι επίσης απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των παραπάνω δύο αιτημάτων μας, απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά με χρηματοοικονομικά κριτήρια» καταλήγει.

Στις 24 Νοεμβρίου 2017, ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως μετονομάσθηκε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) τον οποίο εκπροσωπεί ο Αλέξης Τσίπρας κάνει πρόσθεση πράξη στη σύμβαση της Εθνικής Τράπεζας η οποία προβλέπει τα εξής:

Εχοντας λάβει από το 2016 συνολικά δάνεια ύψους 10 εκατ. ευρώ, χρωστά 1 εκατ. ευρώ. Συμφωνεί να αποπληρώνει με δόσεις το χρέος με επιτόκιο 4% και ως εγγύηση προβάλλεται η υποθήκη του κτιρίου της Κουμουνδούρου και η… μελλοντική ετήσια κρατική επιχορήγηση του κόμματος από το 2019-2023! Ο,τι ακριβώς δηλαδή έκαναν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τις διώξεις

Παράλληλα, πηγές της Πειραιώς σημείωναν πως οι Δανειακές υποχρεώσεις ΝΔ προς τις τράπεζες έχουν ως εξής:

  • 2001: 39.577.437
  • 2006: 72.370.484
  • 2009: 106.245.617
  • 2011: 132.284.034

Το 2010 έγινε ρύθμιση με τις τράπεζες με εκχώρηση την ετήσιων κρατικών επιχορηγήσεων μια πρακτική όλων των κομμάτων μη εξαιρουμένου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειωτέον ότι το 2011 το επιτόκιο δανεισμού εκτινάχθηκε από 2,5% στο 8.5% και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν λόγω κρίσης κατά 80%.