Ουκρανία:«Ανάγκη να προστατευθούν οι γυναίκες και τα κορίτσια που υποφέρουν εξαιτίας της ρωσικής εισβολής», λένε οργανώσεις αρωγής
2 years, 20 days ago
6

Η πλειονότητα των 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά.

Υπάρχει «ζωτικής σημασίας ανάγκη» να προστατευθούν οι γυναίκες και τα κορίτσια που υποφέρουν εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προειδοποιούν σήμερα ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η πλειονότητα των 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά.

Η σύγκρουση, η κρίση και ο εκτοπισμός θέτει τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής και σωματικής βίας και κακοποίησης, ανακοίνωσε η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση Καταστροφών (DEC).

Η προειδοποίηση αυτή γίνεται σήμερα Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και καθώς οι γυναίκες που υπολογίζεται ότι θα γεννήσουν τους ερχόμενους τρεις μήνες στην Ουκρανία υπολογίζονται σε 80.000.

Σε αυτές περιλαμβάνονται πολλές που δεν θα μπορούν να λάβουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα για τον τοκετό και αυτό θα μπορούσε να τον καταστήσει απειλητική για την ζωή τους εμπειρία, σύμφωνα με το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό.

Αντιμετωπίζουν κινδύνους

Η Σούζι Μάντιγκαν, υψηλόβαθμη ανθρωπιστική σύμβουλος για θέματα φύλου και προστασίας της Care International, σήμείωσε ότι «η σύγκρουση στην Ουκρανία και ο οφειλόμενος σε αυτήν εκτοπισμός χωρίζει οικογένειες, αφήνοντας γυναίκες και παιδιά που προσπαθούν να βρουν ασφάλεια εκτεθειμένους και ευάλωτους».

«Οι γυναίκες που φεύγουν για να γλιτώσουν από καταστροφές αντιμετωπίζουν παντού τον πραγματικό κίνδυνο έμφυλης βίας και κακοποίησης όταν αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους», πρόσθεσε.

«Αν αρχίσεις να εξαρτάσαι από άλλους για τις βασικές ανάγκες της επιβίωσης, η εκμετάλλευση γίνεται πραγματική απειλή», υπογράμμισε.

Η Care International βρίσκεται μεταξύ 15 οργανώσεων αρωγής της DEC που εδρεύουν στη Βρετανία και δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία και σε γειτονικές χώρες για να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανθρωπιστικής ανάγκης που δημιουργείται από την κατάσταση αυτή, την οποία ο ΟΗΕ έχει περιγράψει ως την ταχύτερα αυξανόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η DEC, η οποία παρέχει σε γυναίκες και οικογένειες τρόφιμα, στέγη, πόσιμο νερό, είδη υγιεινής, υγειονομική περίθαλψη και χώρους φιλικούς για παιδιά, όπως και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης μετατραυματικής παροχής συμβουλών, έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 100 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ) σε Ανθρωπιστική της Έκκληση για την Ουκρανία.

«Σου σπαράζει την καρδιά»

«Σου σπαράζει την καρδιά να σκέφτεσαι την κατάσταση που αντιμετωπίζουν γυναίκες και παιδιά που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, φοβούμενοι για τη ζωή τους, πολλοί από τους οποίους αφήνοντας πίσω μέλη των οικογενειών τους, για τα οποία θα ανησυχούν απελπιστικά», δήλωσε η Ρεμπέκα Φροντ, ηθοποιός και υποστηρίκτρια του Ερυθρού Σταυρού Βρετανίας και κάλεσε τον κόσμο να προσφέρει την υποστήριξή του, σημειώνοντας ότι «οι δωρεές στην DEC θα διασφαλίσουν ότι η βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που την χρειάζονται, γρήγορα».

Η Αλεξάντρα Πάρνμπγιορκ, σύμβουλος για θέματα φύλου σε έκτακτες ανάγκες της οργάνωσης Plan International, σημείωσε ότι η πλειονότητα των θανάτων γυναικών στον κόσμο κατά τον τοκετό σημειώνονται στη διάρκεια ανθρωπιστικών κρίσεων.

«Σε αυτές τις καταστάσεις, γυναίκες και κορίτσια ξέρουν τι θέλουν και τι χρειάζονται», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνεργαστούμε μαζί τους για να εξασφαλίσουμε ότι έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη και προστατεύονται από τη σεξουαλική και έμφυλη βία».

Τεράστιοι αριθμοί γυναικών, παιδιών και νέων ανθρώπων φτάνουν στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Μολδαβία, έχοντας μαζί τους μόνον ό,τι μπορούν να κουβαλήσουν.

Ανησυχητικές πληροφορίες

«Υπάρχουν βαθιά ανησυχητικές πληροφορίες για ρατσισμό κατά εγχρώμων προσφύγων, μεταξύ των οποίων μητέρες με μωρά που αναγκάζονται να περιμένουν περισσότερο σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν χωρίς κατάλυμα, και πληροφορίες για νεαρές φοιτήτριες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα για αρκετές μέρες χωρίς κατάλυμα και τουαλέτες», δήλωσε επίσης η ανθρωπιστική σύμβουλος της ActionAid UK Νίκη Ιγνατίου.

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια που φτάνουν στα σύνορα χρειάζονται επειγόντως τροφή, νερό, κατάλυμα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως σαπούνι, προϊόντα για την εμμηνόρροια και εσώρουχα», υπογράμμισε και σημείωσε ότι «ψυχολογική υποστήριξη και ασφαλείς χώροι για να προληφθεί η έμφυλη βία θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας τις ερχόμενες εβδομάδες».

Η DEC αντιμετωπίζει επίσης έναν αριθμό συνεχιζόμενων ανθρωπιστικών κρίσεων στον κόσμο που θέτουν γυναίκες και παιδιά σε κίνδυνο.

Τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από προηγούμενες και συνεχιζόμενες εκκλήσεις της DEC εξακολουθούν να διατίθενται στο Αφγανιστάν, την ΛΔ Κονγκό, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία, την Υεμένη και καταυλισμούς προσφύγων Ροχίνγκια, όπως και ευάλωτων κοινοτήτων που επλήγησαν από την πανδημία του νέου κοροναϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

in.gr