Ουκρανία: Ανελέητο «σφυροκόπημα» των Ρώσων σε Μαριούπολη και Ντονμπάς – Γιατί δεν θα φύγουν αν δεν τις κατακτήσουν ολοκληρωτικά
2 years ago
6

 Μόσχα ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της νύκτας έπληξε 1.260 στόχους.

«Η μάχη για το Ντονμπάς» βρίσκεται σε εξέλιξη και «δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμα του» είχε δηλώσει προ ημερών ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, παρουσιάζοντας με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την εκτίμησή του για την έκβαση του πολέμου.

Ο ίδιος είχε σημειώσει πως «η μάχη για το Ντονμπάς θα σας θυμίσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με μεγάλες επιχειρήσεις, ελιγμούς, εμπλοκή χιλιάδων τανκς»

Η αποκορύφωση της μάχης όντως δεν είχε έρθει, μέχρι σήμερα όπου ανακοινώθηκε η έναρξη του σχεδίου των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων για την κατάληψη της ανατολικής Ουκρανίας, με σφοδρούς βομβαρδισμούς και ταυτόχρονα πλήγματα στο δυτικό τμήμα της χώρας.

«Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν τη μάχη για το Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό. Πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου του ρωσικού στρατού είναι πλέον αφοσιωμένο στην επίθεση αυτή», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διάγγελμά του επαναλαμβάνοντας πως η χώρα θα αμυνθεί όσες δυνάμεις κι αν στείλει η Μόσχα. 

Βλέπουμε την κόλαση

Ο Oυκρανός περιφερειάρχης του Λουγκάνσκ Σερχίι Γκαϊντάι είπε πως βλέπει «κόλαση»: «άρχισε η επίθεση, αυτή για την οποία μιλάγαμε εδώ και εβδομάδες», ανέφερε μέσω Facebok.

«Γίνονται μάχες στη Ρουμπίζνε και στην Ποπάσνα, ακατάπαυστες μάχες και σε άλλες ειρηνικές πόλεις», συνέχισε, αναγνωρίζοντας ότι η Κρεμίμνα δυστυχώς καταλήφθηκε από τις «φάλαινες», κατά τον μειωτικό χαρακτηρισμό Ουκρανών αξιωματούχων για τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Η πόλη, που αριθμούσε 18.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κραματόρσκ, πρωτεύουσας του Ντονμπάς.

Εν τω μεταξύ, δυνάμεις αυτονομιστών, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, πραγματοποιούν έφοδο στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλουμενο σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν. Οι αυτονομιστές έχουν στόχο να «απελευθερώσουν» το εργοστάσιο το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ένας άλλος αυτονομιστής, ο Ντένις Πουσίλιν, σύμφωνα με το RIA.

 Μόσχα ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της νύκτας έπληξε 1.260 στόχους

Την ίδια ώρα ρωσικοί πύραυλοι και δυνάμεις πυροβολικού έπληξαν 1.260 στόχους στη διάρκεια της νύκτας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε εκτεταμένη επίθεση στο Ντονμπάς.

Ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό αεριωθούμενο MiG-29 στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων εξουδετέρωσαν 13 οχυρές θέσεις των μονάδων του ουκρανικού στρατού», καθώς και «συγκεντρώσεις» στρατευμάτων κοντά στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 

Γιατί ο Πούτιν «καίγεται» για το Ντονμπάς

Φαίνεται πως μετά από εβδομάδες που οι επιθέσεις και οι προσπάθειες κατάληψης του Κιέβου και άλλων μεγάλων ουκρανικών πόλεων απέτυχαν, οι διοικητές του Πούτιν επικεντρώνονται τώρα εκ νέου στις προσπάθειές τους στα εδάφη του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, μαζί με άλλες περιοχές της ανατολικής πτέρυγας της Ουκρανίας, σε αυτό που ο Ουκρανός πρόεδρος ονόμασε χθες ως τη «Μάχη της Ντονμπάς».

Το BBC, σε ανάλυσή του, υπενθυμίζει γιατί το Ντονμπάς είναι τόσο κομβικό για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την εκστρατεία της Ρωσίας. Το βρετανικό Μέσο Ενημέρωσης αναφέρει ότι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι βασικός στόχος των δυνάμεών τους είναι τώρα η «πλήρης απελευθέρωση» του Ντονμπάς, που αναφέρεται σε γενικές γραμμές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατείχαν σημαντικά εδάφη πριν από την εισβολή.

Δυτικοί αξιωματούχοι έλεγαν  ότι αναμένουν από τη Ρωσία να διπλασιάσει ή και ενδεχομένως να τριπλασιάσει τον αριθμό των στρατευμάτων της στο Ντονμπάς.

Φαίνεται πως τελικά είχαν δίκιο. 

Ενισχύσεις συγκεντρώνονται επίσης στην περιοχή του Χαρκόβου για να υποστηρίξουν τη ρωσική προέλαση προς τα νότια.

Τα ρωσικά στρατεύματα ελπίζουν να προχωρήσουν προς τα κάτω από το Ιζιούμ προς το Σλοβιάνσκ και να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW).

Δείτε τον χάρτη του ISW

Η διπλή σημασία του Ντονμπάς

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλάει για το Ντονμπάς, αναφέρεται στην παλιά περιοχή της Ουκρανίας που παράγει άνθρακα και χάλυβα.

Αυτό που πραγματικά εννοεί είναι το σύνολο των δύο μεγάλων ανατολικών περιοχών, του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, οι οποίες εκτείνονται από έξω από τη Μαριούπολη στα νότια μέχρι τα βόρεια σύνορα.

Το ΝΑΤΟ αναμένει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα, που θα εκτείνεται κατά μήκος της νότιας ακτής δυτικά του Ντονέτσκ προς την Κριμαία.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένα διατυπώσει την αβάσιμη κατηγορία ότι η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει γενοκτονία στα ανατολικά, όπως επισημαίνει το BBC.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, τα δύο τρίτα των ανατολικών περιοχών ήταν στα χέρια της Ουκρανίας. Τα υπόλοιπα διοικούνταν από αυτονομιστές, οι οποίοι δημιούργησαν υποστηριζόμενα από τη Ρωσία κρατίδια κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια. 

in.gr