Ουκρανία: Το Κρεμλίνο ετοιμάζει στημένες αποκαλύψεις
1 year, 9 months ago
6

Ο ρωσικός στρατός μετέφερε την «παράδοση» των βασανισμών και των βιασμών στην Ουκρανία, τονίζει στα «ΝΕΑ» ο ακτιβιστής, δημοσιογράφος και ιδρυτής του δικτύου Gulagu.net

Του Κώστα Ονισένκο

Ενας από τους ανθρώπους που τα έβαλαν με το καθεστώς των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας είναι ο Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, δημοσιογράφος, υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρυτής του δικτύου Gulagu.net, το οποίο αποκαλύπτει τις θηριωδίες που συμβαίνουν στις ρωσικές φυλακές, στα κρατητήρια και στον στρατό. Εγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο όταν – πριν από λίγους μήνες – δημοσιοποίησε τεράστιο όγκο «επιχειρησιακών» βίντεο από τις ρωσικές φυλακές, από τα οποία αποδεικνύεται ότι οι βασανισμοί και βιασμοί εκεί δεν είναι εξαιρέσεις αλλά «εργαλείο σωφρονισμού» που χρησιμοποιείται από τις Αρχές.

Οι κυριότερες πηγές πληροφορίες του Οσέτσκιν και της ομάδας του Gulagu.net είναι άτομα που δουλεύουν μέσα στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ο ίδιος θεωρείται ένας από τους προσωπικούς «εχθρούς του Πούτιν» και του καθεστώτος του Κρεμλίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις βάζουν φωτιά σε χωράφια με σιτηρά στην κατειλημμένη Ζαπορίζια

Ο βασικός λόγος για τον οποίο είναι ακόμα ελεύθερος είναι ενδεχομένως το γεγονός ότι πριν από επτά χρόνια διέφυγε με την οικογένειά του στη Γαλλία όπου μένει και σήμερα. Ο Οσέτσκιν, μιλώντας στα «ΝΕΑ», αναφέρθηκε στο πώς ο ρωσικός στρατός μετέφερε την «παράδοση» των βασανισμών και των βιασμών από τις ρωσικές φυλακές και τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, όπου εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι ίδιες μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν και στην Ουκρανία

«Τις ίδιες μεθόδους που ανέπτυξαν και τελειοποίησαν για χρόνια στη δική τους χώρα, στη δική τους κοινωνία, τις χρησιμοποιούν και στην Ουκρανία» τονίζει. «Αρχικά το έκαναν στις αποκαλούμενες DNR-LNR, στη φυλακή γνωστή ως Ιζολιάτσια και αλλού. Με λίγα λόγια, είτε είσαι μαζί τους και τους υποστηρίζεις είτε σε υποβάλλουν σε τρομακτική ταπείνωση και βασανισμούς. Πρόκειται για μεθόδους που σχετίζονται με την τρομοκράτηση της κύριας μάζας ανθρώπων, με σκοπό την υποταγή της στη νέα εξουσία που ήρθε σε αυτή την περιοχή. Εχω λόγους να πιστεύω ότι οι ίδιες μέθοδοι ακολουθήθηκαν σε περιοχές της Ουκρανίας, όπως η Μπούτσα. Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι μέθοδοι των βασανισμών, των βιασμών και εξευτελισμών ήρθαν στις φυλακές από τον ρωσικό στρατό. Μόνο που εναντίον των Ουκρανών εφαρμόστηκαν με μεγαλύτερη αγριότητα».

Τι γίνεται με τους αιχμαλώτους του Αζοφστάλ

«Οσον αφορά τους στρατιώτες του Αζοφστάλ», συνεχίζει ο Οσέτσκιν, «περισσότερα από 2.000 άτομα αρχικά μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από το Ροστόφ και από εκεί ένα τμήμα στην περιοχή Ελένοβκα, άλλοι στο Ροστόφ και ένα τμήμα σε άλλες φυλακές, οι οποίες μετατράπηκαν σε στρατιωτικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωσίας και της δικής μου δράσης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συναντήσαμε κάτι τέτοιο, στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Ρωσία. Εξωτερικά λειτουργούν ως φυλακές αλλά μέσα έχουν αλλάξει και διευθύνονται από συνεργάτες της FSB».

Εκτός από τους εξευτελισμούς και την άθλια συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι, λέει ο ρώσος ακτιβιστής, υπάρχει διαρκής καταγραφή τους στα κελιά μέσα από κάμερες παρακολούθησης. Για τον καθένα από τους αιχμαλώτους ανοίγει φάκελος και συγκεντρώνεται υλικό, ποιος λέει τι. Τους φυτεύουν ρώσους κρατούμενους που εμφανίζονται ως Ουκρανοί, καταγόμενους από περιοχές κοντά στην Ουκρανία για να μην ξεχωρίζει πολύ η προφορά.

Από το υλικό που συγκεντρώνουν προσπαθούν να εντοπίσουν το ποιος είναι έτοιμος να συνεργαστεί, ποιος φοβάται, ποιος είναι ψυχολογικά ασταθής και ποιος – αντίθετα – είναι πολύ σκληρός. Και ανάλογα οι επιχειρησιακοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτέλεσης Ποινών και της FSB φτιάχνουν πλάνα επιχειρησιακής δουλειάς, την ιστορία που θα χρησιμοποιήσουν για τη μία ή την άλλη περίπτωση και μετά μαζί με τους ερευνητές της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Ερευνών φτιάχνουν προσχέδια για μελλοντικές ποινικές διώξεις που συντάσσονται τώρα.

Και βέβαια όλοι αυτοί εκτελούν εντολές που προέρχονται από ψηλά, από το Κρεμλίνο, από τον Πούτιν. Για τον ηλικιωμένο δικτάτορα είναι πολύ σημαντικό να πείσει πρωτίστως τους Ρώσους και μετά τον υπόλοιπο κόσμο ότι σωστά έκανε και ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο. Οτι όντως στην Ουκρανία υπήρχαν αυτοί οι φοβεροί «νεοναζί οπαδοί του Μπαντέρα», οι οποίοι έκαναν κάποια τρομερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι αυτός ο πόλεμος μπορεί να δικαιολογηθεί.

Ετοιμάζονται στημένες αποκαλύψεις

«Με τη βοήθεια αυτής της επιχειρησιακής δουλειάς, των ανακρίσεων και των εξαναγκασμών σε βολικές για αυτούς καταθέσεις, κατασκευάζουν μια δήθεν αποδεικτική βάση προκειμένου μετά να στήσουν τηλεοπτικά σόου εν είδει δικαστηρίων και να λένε στο εσωτερικό ακροατήριο ότι «κοιτάξτε, τώρα δικάζουμε άλλη μια συμμορία νεοναζί κ.λπ»» συνεχίζει ο Οσέτσκιν. «Στόχος τους δεν είναι μόνο να δείξουν το πόσο «τρομακτικό» ήταν το «καθεστώς του Κιέβου», αλλά και ότι τα πιο τρομακτικά πράγματα στην Ουκρανία είχαν δήθεν οργανωθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οτι η Ουκρανία δεν ήταν ανεξάρτητη χώρα, αλλά ελεγχόμενη από τη Δύση, που δοκίμαζε κάποιες απάνθρωπους μεθόδους για να τις χρησιμοποιήσει έπειτα και κατά της Ρωσίας».

Τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, καταλήγει ο Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, η ρωσική προπαγάνδα θα βγάλει προς τα έξω κάποιες ψευδο-ομολογίες αιχμαλώτων πολέμου. Αυτός είναι ο στόχος τους: στήνεται μια αρκετά μεγάλη επικοινωνιακή κομπίνα του Κρεμλίνου με τους αιχμαλώτους του Αζοφστάλ. Με «αποκαλύψεις», «ομολογίες» και «ντοκουμέντα», προκειμένου να «δικαιολογηθεί» η καταστροφή της Μαριούπολης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ