Ουκρανός αναλυτής: «Η Λευκορωσία μπορεί να κηρύξει σήμερα τον πόλεμο στην Ουκρανία»
2 years, 1 month ago
6

Σύμφωνα με τον ουκρανό αναλυτή, αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα συνιστά τραγωδία ιστορικών διαστάσεων

«Yπάρχει πιθανότητα η Λευκορωσία να στείλει σήμερα στρατεύματα εναντίον της Ουκρανίας» εκτιμά ο διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών Μαύρης Θάλασσας και αρχισυντάκτης του BlackSeaNews, Αντρέι Κλιμένκο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Unian.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας να αποφασίσει τις επόμενες ώρες για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεών της στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία κατά της Ουκρανίας» γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ουκρανός αναλυτής.

«Αυτό σημαίνει τη χρήση όλων των δυνάμεων και των μέσων της Λευκορωσίας εναντίον των αμυντικών μας δυνάμεων. Ο μόνος λόγος για μια τέτοια απόφαση θα είναι ότι ο Λουκασένκο εξαρτάται πλήρως, μεταξύ άλλων και σε θέματα δικής του ασφάλειας, από τον Πούτιν» γράφει ο Κλιμένκο.

Τραγωδία ιστορικών διαστάσεων

Σύμφωνα με τον ουκρανό αναλυτή, αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα συνιστά τραγωδία ιστορικών διαστάσεων.

«Μια τέτοια απόφαση δεν θα λαμβάνει υπόψη την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, η οποία συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Λευκορώσοι και Ουκρανοί δεν έχουν πολεμήσει ποτέ ο ένας εναντίον του άλλου στην ιστορία. Είμαστε αδελφικοί λαοί και δεν μπορούμε να πολεμήσουμε. Αν παρθεί και εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, θα είναι άλλη μια τραγωδία ιστορικών διαστάσεων στα χέρια του Πούτιν και του Λουκασένκο» τονίζει ο Κλιμένκο.

Σημειώνει, επίσης, ότι οι Λευκορώσοι μπορεί να μην ξέρουν πού πάνε και μπορεί να μην κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Σημαντικό: ο στρατός της Λευκορωσίας μπορεί να μην καταλαβαίνει πού πάει. Ο τηλεοπτικός αέρας είναι γεμάτος προπαγάνδα για φανταστικούς «Ναζί» και μπορεί να μην τους εξηγηθούν τα καθήκοντα και να μην καταλάβουν πολλά από αυτά που συμβαίνουν. Μπορεί να μην ξέρουν για τις μεγάλες απώλειες των Ρώσων εδώ. Πρέπει να τηλεφωνήσετε και να γράψετε σε όλους τους γνωστούς στη Λευκορωσία, να τους μιλήσετε γι’ αυτό και να τους ζητήσετε να μην πολεμήσουν εναντίον Ουκρανών» λέει στην ανάρτησή του ο διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών Μαύρης Θάλασσας.

in.gr